Zrakoplov indonezijskoga Lion Aira sa 188 putnika i članova posade srušio se u ponedjeljak u more kod otoka Jave, nedugo nakon polijetanja iz glavnog grada Jakarte, priopćila je indonezijska agencija za traganje i spašavanje. CNN piše o 189 ljudi.

Boeing 737 nestao je s radara otprilike deset minuta nakon uzlijetanja, a novine Straits Times navode da je letio na liniji Jakarta - Palkanpinang na otoku Banka u Indoneziji.

Pretpostavlja se da je pao u području zapadne obale otoka Jave. U tijeku je akcija traganja i spašavanja.

"Pao je na mjesto gdje je more duboko između 30 i 40 metara", rekao je glasnogovornik agencije za spašavanje Yusuf Latif, prenosi AFP.

"Još uvijek tražimo ostatke aviona", dodao je.

"Ne znamo ima li preživjelih. Nadamo se, molimo, ali ne možemo to potvrditi", rekao je novinarima Muhmmad Syaugi, čelni čovjek indonezijske agencije za spašavanje.

U moru pronađene brojne stvari putnika

U moru su pronađene brojne stvari putnika, a nekima su pronađene i osobne iskaznice te vozačke dozvole.

Kako piše BBC, među putnicima su bile i dvije bebe te jedno novorođenče. Prevozio je, osim troje spomenute djece, 178 odraslih putnika, a tu su bila i dva pilota i pet članova posade. Ukupno 188 ljudi. CNN piše o 189 ljudi, a kažu kako je, uz dva pilota, bilo šest članova posade.

Još uvijek nije jasno što se točno dogodilo. Avion je u jednom trenutku zatražio da se vrati na aerodrom u Jakarti. To mu je omogućeno, ali je onda nestao s radara. Riječ je o novom, nekoliko mjeseci starom avionu koji je imao tek 800 sati leta. Piloti su bili iskusni.

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Zajedno s tvrtkom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Europske unije.