U Indiji je temperatura zraka dosegla 50 stupnjeva Celzijusa što su najviše vrijednosti u posljednjih deset godina za svibanj mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Indijskog meteorološkog centra, oko 50 stupnjeva zabilježeno je u sjevernom i unutarnjem dijelu zemlje. To su najveće vrijednost u posljednjih 10 godina prema sezonskim normama. Priopćeno je da se očekuje da će se temperatura zraka od petka vratiti na normalne vrijednosti za ovaj dio godine.

Smatraju da je uragan Amphan, koji je pogodio zemlju prošli tjedan, apsorbirao vlagu u zraku i izazvao toplinski val. Dok termometri pokazuju 47 stupnjeva u glavnom gradu New Delhiju, u nekim drugim regijama zbog ekstremnih temperatura preporučuje se konzumiranje tečnosti i ostanak u kućama.

U zemlji koju su zahvatile ekstremno visoke temperature, desetine milijuna ljudi imaju problem s vodom. U travnju, svibnju i lipnju u zemlji bilježe se visoke temperature. Najmanje 2.081 osoba je preminula tijekom 2015. od posljedica ekstremno visokih temperatura.