U Indiji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 346.786 slučajeva zaraze koronavirusom, što je novi rekord u svijetu treći dan zaredom, dok bolnice u zemlji mole za opskrbu kisikom, priopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Indija je na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije. Svake četiri minute u Delhiju umre jedna osoba od covida-19, dok je nedovoljno financirani zdravstveni sustav u velikim problemima.

Vlada je rasporedila vojne avione i vlakove kako bi dovezla kisik iz drugih dijelova zemlje do Delhija. Na lokalnoj televiziji mogu se vidjeti kamioni s kisikom na putu prema bolnici Batra u Delhiju, nakon što je izdana molba za pomoć jer je ostalo svega 90 minuta kisika za 260 pacijenata.

"Molimo vas da nam pomognete dobiti kisik, ovdje će biti još veće tragedije", apelirao je glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal na premijera Narendru Modija na konferenciji u petak.

Kriza se osjeća i u drugim dijelovima zemlje, a nekoliko bolnica izdaje javne obavijesti da nemaju medicinskog kisika. Lokalni mediji izvijestili su o nedavnim slučajevima smrti ljudi u gradovima Jaipuru i Amritsaru zbog nedostatka kisika.

Indija je u četvrtak premašila američki rekord od 297.430 dnevnih zaraza koronavirusom i sada je globalni epicentar pandemije koja u mnogim drugim zemljama jenjava. Indijska vlada sama je izjavila da je pobijedila koronavirus u veljači kada su novi slučajevi bili najniži od početka pandemije.

Međutim, smrtnost od covida-19 u cijeloj Indiji porasla je za 2.624 tijekom posljednja 24 sata, što je najviša dnevna stopa smrtnosti u zemlji do sada. Krematoriji u Delhiju su popunjeni, a ožalošćene obitelji moraju čekati red za svoje preminule.

Od početka pandemije zemlja s oko 1.3 milijarde stanovnika zabilježila je 16.6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 189.544 smrtnih slučajeva.