Indijski Vrhovni sud naredio je državnim vlastima da plate 672 američka dolara kao naknadu za svaku smrt od covida-19, kao način pomoći obiteljima da se nose s gubitkom, prema odredbi koju je vidio Reuters u utorak.

Indija je prijavila ukupno 449.260 smrtnih slučaja, premda stručnjaci kažu da je brojka jako podcijenjena jer su mnogi umrli u udaljenoj unutrašnjosti zemlje. Stručnjaci kažu da se u velikim gradovima poput New Delhija veliki broj umrlih ne prijavljuje jer je bolnicama ponestalo slobodnih kreveta i zaliha kisika.

"Svi ćemo djelovati kako bismo izbrisali suze onima koji pate zbog gubitka člana obitelju zbog covida"

Podnositelji zahtjeva podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu da nacionalna uprava za katastrofe, putem koje vlada pruža financijsku pomoć u prirodnim katastrofama poput potresa, osigura najmanje osam puta veću naknadu.

Vlada se u svojoj izjavi složila iz državnog fonda za katastrofe isplatiti minimalnu svotu koju će razdijeliti lokalne vlasti.

"Svi nadležni kojih se to tiče djelovat će u svrhu pomoći kako bismo izbrisali suze onima koji pate zbog gubitka člana obitelji zbog covida-19", navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Vrhovni sud naredio i skraćenje birokratskih postupaka

Ne zna se koliko je država ponudilo naknadu za smrt osobe umrle od covida-19.

U Tajlandu je čovjek dignuo tužbu protiv vladine radne skupine za borbu protiv covida-19 i protiv premijera i drugih vladinih dužnosnika, zahtijevajući naknadu u visini 134.000 dolara zbog zanemarivanja dužnosti koja je bila uzrokom smrti njegova brata.

Indijski Vrhovni sud naredio je državnim administrativnim tijelima da skrate birokratske postupke i riješe sve zahtjeve unutar 30 dana od podnošenja.

Zdravstveni sustav u zemlji pucao je pod teretom ogromnog porasta broja zaraženih u travnju i svibnju, uvelike uzrokovanim zaraznijom i opasnijom delta varijantom virusa, zbog koje je prema službenim podacima samo u svibnju umrlo najmanje 170.000 ljudi.

Otada je broj umrlih oštro pao, a od kolovoza broj zaraženih smanjio se na oko 34.000.

Indija je prijavila ukupno 33.85 milijuna zaraženih i nakon SAD-a, druga je zemlja po broju zaraženih u svijetu.