Indija je priopćila da su dvojica njezinih državljana koje je regrutirala ruska vojska ubijena na bojištu u Ukrajini. Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo ruske vlasti da vrate tijela dvoje preminulih u domovinu, prenosi BBC.

Ministarstvo je također pozvalo Moskvu da brzo oslobodi i vrati sve indijske državljane koji su u ruskoj vojsci. Moskva se još nije oglasila. Agenti su navodno nagovorili desetke Indijaca da se bore na ruskoj strani kako bi zaradili novac i dobili ruske putovnice.

Neki od Indijaca su za BBC ispričali kako su bili prisilno priključeni ruskoj vojsci, dok su se drugi sami prijavili. "Sa žaljenjem moramo konstatirati da su dvojica indijskih državljana koje je regrutirala ruska vojska nedavno ubijena u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine", navodi se u priopćenju indijskog ministarstva vanjskih poslova, bez spominjanja imena žrtava.

Indija nije osudila rusku invaziju

Ministarstvo je također pozvalo indijske državljane da "budu oprezni dok traže prilike za zaposlenje u Rusiji". U svibnju je indijska policija uhitila četiri osobe povezane s mrežom trgovaca ljudima pod sumnjom da su namamili mladiće u Rusiju obećavajući im posao ili obrazovanje, samo kako bi ih prisilili da se bore u Ukrajini.

Najmanje još dvoje Indijaca umrlo je ranije ove godine boreći se za ruske snage. Unatoč pozivanju Rusije da vrati indijske državljane koji služe u ruskoj vojsci, Indija je odbila osuditi Kremlj zbog njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Umjesto toga, pozvala je dvije strane da traže mir kroz dijalog i diplomaciju.

U međuvremenu su Nepal i Šri Lanka upozorili svoje građane da se ne daju namamiti lažnim obećanjima trgovaca ljudima, nakon što se pokazalo da stotine njihovih državljana sudjeluju u ratu kao plaćenici.