Britanski The Independent objavio je tekst u kojem piše kako je Albanija postala Kolumbija Europe i sjedište krijumčarenja droge.

Prenosimo dijelove njihovog teksta.

"Bijeli ribarski brodić sa zelenim plovcima koji se pomjeraju gore-dolje u grubim vodama Jadrana. Pale se sirene i približava mu se talijansko-albanska obalna straža koja traži pretragu broda. Traže krijumčarenu robu. Vozač odjeven u narančasti triko sliježe ramenima i prihvaća zahtjev. Ispod palube izlaze još dvojica muškaraca", počinje svoj tekst novinar Independenta Borzou Daragahi koji potom piše kako je nekoć bilo lako pronaći drogu u brodovima na Jadranu.

Samo je trebalo potražiti velike zalihe kanabisa u teretnom prostoru.

"Onda su prije nekoliko godina albanske vlasti počele s agresivnom kampanjom unutar te male balkanske države, nadajući se kako će uništenjem polja kanabisa i hapšenjima dijela osoba koje su ga sadile smanjiti moć krijumčara, lišiti zemlju statusa izopćenika i time olakšati ulazak u Europsku uniju", dodaje.

Jadransko more kao glavna linija za krijumčarenje

Piše kako su time samo potaknuli krijumčare da se ubace u još unosniju, ali i opasniju igru.

Sada se u malim pukotinama brodova može pronaći kokain koji vrijedi milijune dolara, a krijumčari koriste iste one mreže koje su uspostavili da bi premjestili velike količine kanabisa kako bi se distribuirao kokain iz Latinske Amerike i heroina iz središnje Azije preko Italije u Europu.

"Albanske su bande među glavnim krijumčarima heroina, kokaina i kanabisa. Američki i europski policajci opisuju Albaniju najvećim opskrbljivačem kanabisa za Europsku uniju, kao i važnu tranzitnu točku za heroin i kokain. Neki prema vrijednostima zaplijenjene droge procjenjuju kako se samo od marihuane prihoduje oko 4 milijarde dolara, što je pola godišnjeg proračuna Albanije", piše.

Zastupnik opozicije u albanskom parlamentu i bivši vojnik Xhemal Gjunkshi je za The Independent izjavio kako je Jadransko more postalo poput autoceste za krijumčarenje droge.

"Bilo je to kao u Kolumbiji"

Novinar Independenta razgovarao je i s pripadnicima obalne straže koji su tražili da se njihova imena ne objavljuju. Rekli su mu kako moraju biti oprezni te kako su krijumčari često naoružani puškama iako ih još nikada nisu upotrijebili.

"2015. i 2016. godina su bile grozne. Bilo je to kao u Kolumbiji", ispričao im je jedan od pripadnika obalne straže.

Pripadnici obalne straže ponekad surađuju i s pripadnicima Granične policije Europske unije - Frontexom. Skupa s njima su prošle godine u siječnju otkrili jednu i pol tonu kanabisa ispod cerade broda. Nedavno su otkrili i stotine kilograma kokaina ispod banana koje su stizale iz Kolumbije.

Samo 10 posto droge bude otkriveno

Albanski službenici ne skrivaju kako otkriju otprilike samo 10 posto droge koja ulazi u Albaniju i izlazi iz nje. Jedan diplomat iz zapadne Europe rekao je kako je stvarni broj pet posto te kako stoga krijumčari zarađuju dovoljno kako bi potkupljivali vlasti u lukama od Rotterdama do Izmira.

"Radi se o sofisticiranim grupama krijumčara koji su postali toliko moćni da imaju mrežu razvijenu po cijelom svijetu", rekao je Alfons Rakaj, istraživač iz Tirane.

Dodao je kako su krijumčari jako dobri u održavanju mreža kontakata koje su postavili od Latinske Amerike do zapadne Europe.

"Jasno je da bande surađuju s dijelom potpore od strane policije i političara", dodao je.

Diplomat: Albanija je Kolumbija Europe

The Independent piše kako diplomati i dužnosnici kažu kako je Albanija postala sjedište krijumčarenja narkotika za cijeli europski kontinent te kako se mnogi boje da je novac od droge stigao i do političke elite zbog čega je teško riješiti ovaj problem, čak i uz obećanje članstva u Europskoj uniji.

"To je Kolumbija Europe. To je proizvođač i distributor droge za Europu. To je narkodržava koja bi izgubila previše novca ulaskom u EU i prestankom krijumčarenja", rekao je jedan zapadni diplomat.

Ipak, službeno, Albanija je država s jednom od najlošijih ekonomija u Europi. Unatoč tome, u albanskim gradovima dolazi do velikih građevinskih radova.

Grade se novi uredi, trgovački centri i rezidencijalne zgrade.

"Mladi dečki se voze gradom u najnovijim modelima Hummera i slušaju albanski ili američki rap. Jedna od najpopularnijih pjesama u Albaniji posljednjih godina je 'Kokaina'", piše The Independent.