Najviši stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva kaže kako imunizacija djece protiv koronavirusa "nije visoki prioritet" s obzirom na izuzetno ograničenu globalnu zalihu cjepiva. Doktorica Kate O’Brien kaže da cjepljenje djece "nije prioritet iz perspektive WHO", čak iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava cjepiva protiv COVID-19 za tinejdžere i djecu, javlja AP.

O’Brien kaže da, budući da djeca obično nisu u opasnosti teško oboliti ili umrijeti od COVID-19, njihovo cijepljenje tijekom pandemije većinom je usmjereno na zaustavljanje prijenosa, umjesto na zaštitu od bolesti. Kanada, SAD i Europska unija nedavno su odobrile neka cjepiva protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina kada se približavaju svojim ciljevima cjepljenja za odrasle.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je pozvao bogate zemlje da svoja cjepiva protiv COVID-19 doniraju siromašnim zemljama, umjesto da imuniziraju svoje adolescente i djecu. Manje od jedan posto COVID-19 cjepiva dan je siromašnim zemljama.

O’Brien kaže kako nije potrebno cijepiti djecu prije nego što ih pošalju nazad u školu ako su odrasli u kontaktu s njima bili imunizirani.