Opći izbori, osim što su pružili mogućnost žiteljima BiH birati na tri razine vlasti, bili su i vrhunac političkih procesa na koje se stranke pripremaju dulje vrijeme, a pritom je više od 7 i pol tisuća kandidata vodilo utrku za ukupno 518 pozicija uz državi, počevši od županijskih skupština, preko zastupničkih domova entitetskih parlamenata pa do Zastupničkog doma državnog Parlamenta, kao i Predsjedništva BiH, piše Večernji list BiH.

Ovom prilikom donosimo sva imena kandidata koji su osvojili najveći broj glasova za državnu i entitetske razine vlasti, odnosno za ukupno 229 pozicija.

Izvršna vlast

Na pozicije su, prema preliminarnim rezultatima izbora, došli kandidati o kojima je, ovisno o razini vlasti, dostupno više ili manje informacija, a među imenima brojna su ona koja su već dulje vrijeme među sudionicima političkih procesa u državi. U Predsjedništvo BiH glasovima srpskog naroda ulazi Željka Cvijanović, dobro poznata političarka s bogatim iskustvom, prva je ženska osoba na čelu Vlade RS-a, a u proteklom mandatu i predsjednica RS-a. Voljom bošnjačkog naroda izabrana su dva člana Predsjedništva - Denis Bećirović, SDP-ovac koji je svoju karijeru gradio od 1994., a u veljači 2019. godine izabran je za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

O Komšiću, uzurpatoru pozicije koju su trebali izabrati Hrvati, ali su im to bošnjački birači onemogućili, više-manje sve je poznato.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Milorad Dodik osvojio je poziciju predsjednika entiteta, dok su potpredsjednici Davor Pranjić uime HDZ-a BiH i ostalih stranaka Hrvatskog narodnog sabora te Senad Bratić uime Pokreta Država.

Zastupnički dom Parlamenta BiH ima 42 zastupnika, pri čemu se 28 bira iz Federacije, a 14 iz RS-a. Uvidom u broj osvojenih glasova vidljivi su neki zanimljivi detalji u kojima su primjerice politički neaktivni pojedinci dobivali više glasova od onih koji su često zastupljeni u medijima.

Zastupnički dom

Kada je riječ o SDA, prema preliminarnim podacima koje treba uzeti s rezervom s obzirom na kompenzacijske mandate, ova bi stranka trebala imati 8 zastupnika, a po broju glasova to su: Denijal Tulumović, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Refik Lendo, Amor Mašović, Alma Čolo te Edin Ramić koji ulazi kroz potporu bošnjačkih birača iz RS-a. Tulumović je poznat kao bivši premijer TŽ-a, a na izborima je dobio najveći broj glasova SDA ovih birača.

Zanimljivo je kako je Mašović, koji je politički neaktivan nekoliko godina, dobio više glasova od Čolo, a koja je jedan od najaktivnijih državnih parlamentaraca. HDZ i stranke HNS-a trebale bi dobiti pet mandata, a uvjerljivo najveći broj glasova dobila je Darijana Filipović, aktualna zastupnica u ovom domu te jedno od mladih lica na hrvatskoj političkoj sceni.

Sljedeći po broju glasova su prekaljeni politički dužnosnici Marinko Čavara i Predrag Kožul, a slijede Mirjana Džajić te Zvonimir Širić.

Kod SDP-a najveći broj glasova dobili su dobro poznati dužnosnici, a mandat bi trebali dobiti Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nermin Nikšić. Kada je riječ o DF-u koji bi imao tri mandata, prema ukupnom broju glasova to su: Zlatan Begić, Vlatko Glavaš te Dženan Đonlagić, a isti broj mandata dobili bi i Narod i pravda (NiP), pri čemu su najveći broj glasova osvojili Denis Zvizdić, nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara te Amar Dovadžija i Ahmet Sejdić.

Naša stranka trebala bi dobiti dva mandata, a najveći broj glasova osvojila je dosadašnja federalna zastupnika Sabina Ćudić, uz koju bi mandat trebao dobiti i Predrag Kojović. NES-ovi zastupnici trebali bi biti Zlatko Miletić i Jasmin Emrić, a mandat bi trebao osvojiti i PDA.

U kontekstu srpskih stranaka vidljiva je kombinacija prekaljenih političkih aktera, od kojih su neki bili i premijeri.

SNSD tako brojem glasova predvode Radovan Višković, aktualni premijer RS-a, Zoran Tegeltija, aktualni predsjedatelj Vijeća ministara te Nebojša Radmanović, nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH, kao i aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma, a slijede Obren Petrović, Milorad Kojić te Snježana Novaković Bursać. SDS bio bi zastupljen s dva zastupnika, a najviše su osvojili Darko Babalj i Mladen Bosić, dok su uime PDP-a najviše osvojili Branislav Borenović, aktualni predsjednik stranke, te Miloš Stanišić. Lista pod nazivom Za pravdu i red dobila bi jednog zastupnika (Aleksandar Maletić dobio najviše), baš kao i Demos (Čedomir Stojanović), Ujedinjena Srpska (Milan Petković) te SP RS (Nedeljko Jović).

Entitetski parlamenti

Kada je riječ o Parlamentu Federacije BiH, valja naglasiti kako su moguće izmjene zbog kompenzacijskih mandata, no, ono što se zna imena su koja su osvojila najveći broj glasova na razini entiteta.

Trenutačni izračun je takav da bi od 98 zastupnika SDA trebao imati 27, HDZ i stranke HNS-a 16, SDP 14, DF i GS 12, Povjerenje (NiP, SPU BiH) 7, Naša stranka 5, NES 5, SBiH 4, HDZ 1999. 3, a po jedan glas dobili bi HNP, HRS, Pomak, PDA te BHI-KF.

Ovom prilikom donosimo imena kandidata svih navedenih parlamentarnih stranaka koji su osvojili najveći broj glasova na razini cijele Federacije.

Najveći broj glasova uime SDA osvojila je aktualna potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović (10.764), a slijede Begajeta Čaušević te aktualni federalni premijer Fadil Novalić. Po broju glasova slijede Eldar Čomor, Miralem Galijašević, Edita Mazić, Nezir Pivić, Azmir Husić, Edin Smajić, Edin Mušić, Hamdija Abdić, Mirsad Zaimović, Nijaz Hušić, Adnan Efendić, Sead Džafić, Safet Kovačević, Alija Jusić.

Ispod pet tisuća glasova dobili su Advan Akeljić, Merima Numanović, Adisa Kokić-Hinović, Armin Hero, Bajro Makić, Đemal Memagić, Husref Berbić, Adnan Lihić, Emir Ganić te Salko Zildžić.

Kada je riječ o HDZ-u BiH i strankama HNS-a, na čelu prvih 16 po broju glasova je Stanko Musa koji je osvojio 14.403 glasova, a vrlo blizu je Dario Knezović s osvojenih 12.521 glasova kao i Marija Kikaš s dobivenih 10.328.

Zanimljivost je da sve troje dolaze iz izborne jedinice 410 koja pokriva Zapadnohercegovačku županiju.

Slijedi Vlatka Martinović koja je i nositeljica liste u izbornoj jedinici 409, a nakon toga još jedna nositeljica liste - Lidija Bradara iz izborne jedinice 408 koja pokriva SBŽ.

Po broju glasova slijede Mate Lončar, Erina Lasić, Josip Martić te Mario Mikulić, svi su s više od 4 tisuće glasova.

Preostalih sedam s najvećim brojem glasova predvode Mladen Bošković, a slijede Mario Karamatić, Milijan Nakić, Franka Leko, Feliks Vidović, Antonio Sesar te Mijo Matanović.

Ovo je 16 imena s najvećim brojem glasova, no, još jednom treba naglasiti kako to ne znači da će svi postati federalni zastupnici jer to ovisi o potpori unutar pojedinih izbornih jedinica koje većim dijelom slijede županijske granice, ali i raspodjele kompenzacijskih mandata.

SDP s najvećim brojem glasova predvodi bivši premijer TŽ-a Kadrija Hodžić, a slijede Nihad Krajinović, Nijaz Helez, Elvir Karajbić, Aner Žuljević, Jasna Duraković, Mirzet Topčagić Hajrudin Kozarević, Damir Mašić, Mahir Delić, Muhamed Osmanović, Esma Hasanbašić, Firuz Galijašević te Azra Okić. Prvih 12 kod DF-a s najvećim brojem glasova čine: Mahir Mešalić, Mirza Čelik, Sanel Kajan, Dajana Čolić, Dževad Adžem, Alma Kratina, Zekerijah Alagić, Dennis Gratz, Meris Hajdarević, Hajrudin Žilić, Mustafa Ljaljić te Amra Kunovac. Narod i pravda i SDU dobili bi 7 mandata, listu s najvećim brojem glasova predvodi Elmedin Konaković, lider NiP-a, a slijede Adnan Delić, Ajla Milišić Pepić, Amel Mekić, Muhamed Hubanić, Amra Nalo te Asad Jelešković. Listu s pet dužnosnika s najvećim brojem glasova predvodi Damir Arnaut, a NES-a Irfan Durić, dok je uime SBiH to Faruz Tulumović, dok bi mandat mogao dobiti i Haris Silajdžić.

HDZ 1990. trebao bi dobiti tri mandata, a najveći broj glasova osvojili su Luka Faletar, Radoslav Radišić te Stipe Tokić.

Uime HNP-a najveći broj glasova dobio je Petar Galić, a uime HRS-a Slaven Raguž. Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović dobila bi jedan mandat, a najveći broj glasova osvojio je Kenan Uzunović, uime PDA to je Elzina Pirić, dok je u kontekstu Pomaka najveći broj glasova dobila Maja Uremović.

Narodna skupština RS-a, sa svoja 83 mandata, također je mjesto u kojemu će se razvijati zanimljivi politički odnosi, no, već je sada poznato kako će osnovu vlasti činiti SNSD sa svojih, vrlo vjerojatnih 29 mandata.

Nezavisne novine navode kako je već poznato njih 26 izravnih - iz izborne jedinice jedan to su Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac i Aleksandra Stupar Radić, izborne jedinice dva Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Biljana Petković, dok je najviše mandata SNSD osvojio u izbornoj jedinici 3, a redom su uspjeli Vlado Đajić, Mladen Ilić, Boris Pašalić, Radenko Bubić i Alen Šeranić. Iz izborne jedinice četiri u Parlament će Igor Žunić, dok bi iz izborne jedinice 5 trebali Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović. Iz izborne jedinice šest mandata osvojili su Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac, a iz izborne jedinice sedam aktualni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović. Iz izborne jedinice osam to su Ljubiša Ćosić i Strahinja Bašević, a iz izborne jedinice devet Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović.

U kontekstu SDS-a koji bi imao 13 pozicija, izravne mandate osvojili su: Maja Dragojević Stojić, Milan Petrović, Aleksandar Trninić, Milan Radović, Tamara Evđić, Milka Savić, Milan Kasapović, Ljubiša Petrović, inače gradonačelnik Bijeljine, Želimir Nešković, Dragomir Vasić, Marinko Božović, načelnik općine Istočna Ilidža, Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga. Uime PDP-a izravno su osvojili: Milanko Mihajlica, Radislav Dončić, Draško Stanivuković (gradonačelnik Banjaluke), Nebojša Drinić, Mirna Savić Banjac, Slaviša Marković. Iduća stranka po broju mandata je Socijalistička partija (SP). Izravan mandat zasad imaju Velibor Stanić, Slaven Gojković, Srđan Todorović, Petar Đokić, Petko Rankić i Slobodan Čomić.

Demos bi trebao dobiti pet mandata, a Nezavisne pišu kako su izravne glasove osvojili Milan Dakić, Siniša Mijatović i Aco Stanišić. Po četiri mandata trebale bi dobiti Ujedinjena Srpska (US), Lista za pravdu i red - Nebojša Vukanović, DNS i koalicija Narodna partija Srpske - Darko Banjac - Pokret uspješna Srpska - Prva SDS. U kontekstu Ujedinjene Srpske izravan mandat zasad ima lider stranke Nenad Stevandić, a kada je riječ o Listi za pravdu i red - Nebojša Vukanović. Poznata su dva izravna kandidata - Nebojša Vukanović i Milan Savanović.

Pokret za državu koji čine bošnjačke stranke ima tri izravna mandata, pa bi tako u NSRS ušli Mesud Trnjanin, Sevlid Hurtić i Ramiz Salkić. Izravne mandate osigurali su i Darko Banjac i Diko Cvijetinović (IJ6) uime koalicije NPS - US i Prva SDS, dok bi tri zastupnika trebala imati i Socijalistička partija Srpske (SPS).