Korisnici Android pametnih telefona starije generacije suočavaju se s brojnim problemima.

Iako im uređaj i dalje radi, više ne mogu ažurirati operativni sustav i aplikacije, pa time automatski postaju ranjivi na bilo kakve hakerske napade i zlonamjerne programe.

Međutim, čini se kako korisnike takvih uređaja očekuje još jedan hladan tuš. Od rujna 2021. godine, velik broj internetskih stranica više neće biti dostupno za starije pametne telefone i to zbog digitalne verifikacije odnosno načina na koji se provjerava vjerodostojnost neke internetske stranice.

Let’s Encrypt tijelo koje izdaje digitalne certifikate godinama je izdavalo temeljni certifikat ISRG Root X1, koji se dodatno potvrđuje korištenjem certifikata IdenTrust DST Root X3, a koji se nalazi u svim velikim operativnim sustavima.

No, partnerstvo između Let’s Encrypta i IdenTrusta istječe 1. rujna 2021. godine i ne planiraju ga obnoviti. To u prijevodu znači da će svi internetski preglednici i operativni sustavi koji koriste IdenTrusove certifikate imati problema s prikazivanjem otprilike trećine svih stranica na internetu koje koriste Let’s Encrypt certifikate.

Radi se o uređajima koji koriste Android 7.1 Nougat ili raniji, odnosno uređajima koji su proizvedeni ili kupljeni prije prosinca 2016. godine.

U Googleu procjenjuju kako bi se to moglo odnositi na prilično velik broj uređaja s Androidom (kako telefona tako i tableta) te bi se na njima, umjesto internetskih stranica, mogle pojavljivati greške.

Prema podacima iz rujna 2020. oko trećine Android uređaja još uvijek koristi Android 7.1 ili raniji (stariji). Za očekivati je da će se taj broj smanjiti do rujna sljedeće godine, ali ipak možemo govoriti o desecima milijuna Android uređaja koji će biti pogođeni, piše Zimo.hr.

Korisnici koji u međuvremenu ne kupe novi uređaj s novijom verzijom Androida, odnosno žele nastaviti koristiti svoj stari uređaj, mogu instalirati Firefox Mobile internetski preglednik za pametne telefone koji će im omogućiti da još jedno vrijeme mogu mirno surfati internetom na svom uređaju.

Ako niste sigurni koju verziju Androida koristite na svom uređaju, najjednostavnije je da ju sami provjerite. Ovisno o proizvođaču i verziji Androida, taj se podatak nalazi u Postavkama/Settings, pod O telefonu/About phone.