Republika Srpska odlučna je suprotstaviti se terorizmu i na to ukazuje i policijska akcija Ruben, koja je uspješno provedena, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući na RTRS-u.

"U ovoj akciji zaplijenjene su ogromne količine oružja. O uhićenima su postojale informacije o tome što rade i kuda se kreću. To su naše informacije, nismo ih dobili sa strane i to govori da naša policija radi", rekao je Dodik i naglasio kako ne može jamčiti da u Srpskoj neće biti sličnih događaja poput onog u Zvorniku, jer Republika Srpska nema takav sustav obrane koji bi mogao iskontrolirati ono što dolazi sa strane.

"Ono što je u Republici Srpskoj, to je već poznato. Mi raspolažemo s informacijama i dijelimo informacije s drugim službama i nećemo oklijevati da učinimo sve što je potrebno", rekao je Dodik.

Rekao je kako je protiv terorizma potrebna kontinuirana borba, ne samo prisilom države, već edukativno, obavještajno i na svaki drugi način.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao zaštiti uhićene, ''koji su posjedovali oružje, municiju i bili spremni na razne vrste akcija'', tvrdeći da je ta akcija usmjerena protiv povratka Bošnjaka u Srpsku.

"Međutim, ja mislim drugačije, a to je da upravo obračun s terorizom i ovakve akcije policije štite i same Bošnjake u Republici Srpskoj i u čitavoj BiH. Ako to Izetbegović ne shvaća, onda smo u jadnom stanju, ali možda i u sigurnom, jer onda imamo Izetbegovića kao političkog pokrovitelja terorizma i organizacije koja to čini", rekao je Dodik, između ostalog, u emisiji Aktualno RTRS-a.

Ističući da je nemoguće da terorizam ne bude osuđen, Dodik kaže da se Izetbegović na Predsjedništvu više od dva i pol sata borio da se ono što se dogodilo u Zvorniku ne okvalificira kao teroristički čin, dok je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić "govorio da je riječ o osveti".

Predsjednik Spske ukazuje da je majka Bošnjaka koji je počinio teroristički čin u Zvorniku proklela one koji su njezinog sina "odvukli na drugi put".

''Ona je na neki način bila svjesna na kojoj strani leži problem, samo to nije bilo jasno za Izetbegovića i Mektića koji su pokušali napraviti neku drugu priču, koja nama uopće ne koristi", rekao je Dodik te istaknuo kako Srpska nema nikakve koristi od institucija BiH i da će u skladu sa svojim nadležnostima koristiti sve ono što joj dao Ustav da bi se obranila i bila stabilna. (bljesak.info)