Dodavanje prstohvata soli pomaže smanjiti gorak okus kave i pojačava druge okuse pića. Postoje područja u svijetu, poput Vijetnama, gdje je uobičajeno piti kavu sa soli.

Trik koji je postao viralan na društvenim mrežama sugerira da dodavanje prstohvata soli u šalicu kave može pomoći smanjiti gorčinu i istaknuti druge suptilnije okuse pića.

Ima li istine u ovome? Prema znanosti, da. Studija iz 1995. objavljena u časopisu Chemical Senses zaključila je da natrijev klorid – kuhinjska sol – može smanjiti gorak okus i, posljedično, poboljšati ostale okuse hrane.

To se događa jer imamo različitih receptora u jeziku za svaku vrstu okusa. Receptor soli poznat je kao epitelni natrijev kanal ili ENaC. Receptori gorkog okusa pripadaju obitelji poznatoj kao TAS2R.

Kada su znanstvenici pomiješali slatke i gorke komponente, otkrili su da dodavanje soli čini smjesu postati slađi a manje gorak. Ali ovo potiskivanje ne vrijedi u oba smjera, jer dodavanje gorkih komponenti ne smanjuje slan okus hrane.

Još nije poznato kako to suzbijanje točno funkcionira, ali studija na štakorima iz 2013. pokazala je da, iako je ENaC osjetljiv na male razine natrijevog klorida, u visokim koncentracijama sol također pokreće receptore za kiselo i gorko, izvještava Science Alert.

Ova tehnika se također koristi u poljoprivredi. Soljenje prokulice, na primjer, uobičajena je praksa za smanjenje gorčine. Još uvijek postoji nekoliko regija u svijetu gdje je uobičajeno ispijanje kave sa soli, poput Vijetnama. U Švedskoj također postoje područja u kojima se kavi tradicionalno dodaje usoljeno meso ili sir.