Poštovane Ramkinje i Ramljaci, vjerojatno ste ovih dana, putom tiskanih i elektronskih medija ili usmenom predajom, suočeni sa činjenicom kako sam prihvatio, od strane OO HDZ BiH Rama ponuđenu, časnu i zahtijevnu ulogu kandidata za načelnika općine Prozor-Rama.

Razlozi prihvaćanja kandidature, dobrim dijelom, koindiciraju sa motivima ovoga i ovakvoga obraćanja vama, ramski puče.

Naime, početkom 1990. godine, sa mudrim, proaktivnim, nadasve hrabrim i odlučnim Ramkinjama i Ramljacima, uz ogromnu neizvjesnost i rizike, formirali smo OO HDZ BiH Rama. Iste godine, u jesen, pobijedili smo na izborima i stvorili preduvjete za dokidanje komunističkog jednoumlja i totalitarizma, ali i za disoluciju SFRJ-e tamnice uma, slobode i prava hrvatskog naroda. No, na žalost, disolucija SFRJ-e, iz više razloga (indolentnost i neprincipijelnost međunarodne zajednice, želja jednog naroda za apsolutizmom i supermacijom nad druga dva naroda, nespremnost i neiskrenost dijela drugog naroda...) nije provedena mirnim putom, nego je pokušaj mirnog razlaza pretvoren u dugotrajan, veoma težak i krvav rat, u kojemu smo mi Hrvati (treći narod - po brojnosti) platili najskuplju cijenu. Pored, nama, nametnutih i nepravednih ratova, u kojima smo dali nemjerljiv doprinos obrani Rame, Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske, narod Rame zajedno sa plebiscitarnom većinom Hrvata Bosne i Hercegovine, u proljeće 1992. godine, na referendumu za neovisnost BiH, presuđuje u korist neovisnosti i pozitivnih procesa u i za  BiH. Bilo je to vrijeme veoma teškog i krvavog života, ali vrijeme zajedništva, razboritosti i ustrajnosti prožetih odlučnošću i hrabrošću. Vrijeme poznate po čuvenoj krilatici: „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“, znamenitog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđman, a za nas u i iz Rame: „Sve za Ramu, Ramu ni za što“.

No, nakon nekoliko poslijeratnih godina koje karekterizira lagani, ali sigurni oporavak (emocionalni, demografski, gospodarski, kulturni, ...) i kada je postalo izvjesno, ili se samo činilo izvjesnim, kako ćemo materijalizirati sav trud, svu i svaku žrtvu razumijevati opravdanom i svrsishodnom, netko posija sjeme razdora i klicu nepovjerenja. Pojaviše se lažni proroci, „Vojvode Radaci“ i trojanski konji koji zaustaviše pozitivne procese u Rami, oskrnaviše Domovinski rat i sve čine kako bi nam oduzeli pravo na BiH (i po našoj mjeri) i pravo na prava u RH, pa čak i vjerska prava. Ali, osobito teško pada što su nositelji retrogradnih procesa u Rami i iz Rame, Što promišljaju i djeluju po principu: „Sve od Rame, Rami ništa“ i što Rama strahovito ispašta radi toga više od deset godina.

Kako bismo pokušali zaustaviti negativne trendove i stvorili bar minimum uvjeta za ponovni uzlet Rame, prihvatio sam se ove kandidature i zato vam se, poštovane Ramkinje i Ramljaci, obraćam ovim putom i u ovom trenutku. Osobito vama koji ste iseljeni iz Rame, trbuhom za kruhom. Nemojte zaboraviti zahvaljujući komu ste, pored drugih činitelja, tu gdje jeste. Iskoristite svoje pravo za glasovanje na sljedećim lokalnim izborima i odlučivanje o sudbini Rame, vas i vaše djece. Kako biste bili u stanju konzumirati to pravo, nužno je obaviti pravovremeno (moguće samo do 01.09. ove godine) i propisano registriranje svakoga pojedinca koji želi i ima pravo glasovati. Nemojte nasjedati na priče lažnih proroka i zastrašivanja „Vojvoda Radaka“ (kako će vas netko prevariti i zlorabiti vaše povjerenje) i ne iskoristiti to pravo. Potpuno sam siguran u vašu razboritost, koja neće dopustiti bilo komu da zlorabi vaše povjerenje tijekom procesa registriranja i glasovanja, ali i u vašu mudrost i odlučnst da iskoristite to pravo i glasujete za onoga tko će raditi za dobro Rame i povratak iseljenika u prosperitetnu Ramu.

Blaženi Ivan Merc reče: „U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim“. Iskreno, preporučam svim sudionicima izbornog procesa; neka to nešto veliko, već od ovoga trenutka, bude težnja za boljitkom Rame, svih njenih žitelja u i izvan Rame, bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost i društveni status. To je moguće, ako svi koji sudjeluju u procesima registriranja birača, provođenja i nadziranja izbornih procesa budu postupali zakonito i moralno, mi koji igramo političku utamici i natječemo se za vašu naklonost i poziciju u vlasti budemo vodili korektnu kampanju - boreći se za vašu naklonost prosperitetnim programima i argumentima, a ne međusobnim podvalama i uvredama, osobito ne obmanama vas – birača i ako svi vi koji imate pravo glasa iskoristite to pravo i glasujete za onoga koji je, svojom osobnošču, kompetentnošću i dosadašnjim radom, ali i onim što sada nudi, vrijedan vašega truda i glasa, za onoga tko će upravljati našom općinom po krilatici: „Sve za Ramu, Ramu ni za Što“.  

Ilija Petrović