Danas je u općini Prozor/Rama održana sjednica Predsjedništva HDZ BiH 1990 na kojoj se razgovaralo o aktualnom političkom trenutku u BiH, pripremi za protuustavne i nezakonito raspisane Opće izbore u BiH kao i smjeru kojem bi ova stranka trebala ići u narednom periodu.

Komentirajući neuspjeh pregovora oko reforme izbornog zakona u kontekstu raspisanih izbora predsjednik Ilija Cvitanović izjavio je;
“Izborna reforma o kojoj se mnogo razgovaralo i u koju je mnogo truda i energije uloženo, nažalost prošla je bez uspjeha iz razloga što bošnjačke političke stranke, prvenstveno SDA kao najveća i najodgovornija bošnjačka stranka, ne želi graditi državu po mjeri tri konstitutivna naroda nego državu po mjeri većinskog bošnjačkog naroda gdje bi ravnopravnost i konstitutivnost naroda kao natkrovljujuće načelo ustava bilo pretvoreno u deklarativnu ustavnu odrednicu bez strateškog smisla i značaja. To nije Bosna i Hercegovina, a posebno nije onakva kakvu bi želio hrvatski narod. Žalosti me činjenica da te devijacije koje se ogledaju u mogućnosti grube zloupotrebe izbornih pravila i nametanja političkih predstavnika Hrvatima u BiH, ne vide ili ne žele da vide predstavnici međunarodne zajednice. To je esencija našeg problema, a politička kriza u kojoj se nalazimo u BiH je direktna posljedica jednog takvog volšebnog odnosa prema našim nastojanjima. Zar je to tako teško razumjeti i prihvatiti – ne tražimo ništa što druga dva naroda već nemaju, tražimo jednak tretman sukladno ustavu i mirovnim sporazumima koji su temelj današnje BiH.

Možda ću biti grub ali reći ću istinu, rat u BiH se dogodio u onom trenutku kada su iscrpljena sva politička sredstva za postizanje dogovora o novom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. Trebali smo 4 godine ratovati da bismo potpisali mirovne sporazume o BiH. Naravno, ne priželjkujem takav scenarij ali podsjećam na povijesne lekcije, onda kada je jedan narod ponižen i obespravljen, a nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost. Budite sigurni da danas ne postoji niti jedan relevantan politički subjekt s hrvatskim predznakom, bez obzira da li je stranka sastavnica HNS-a, niti jedan odgovoran pojedinac unutar hrvatskog korpusa u BiH koji razmišlja samosvjesno i odgovorno, da se ne slaže s temeljnim načelima postavljenim kroz programske akte HNS-a. Naravno, postoje one političke stranke i kolege koje ovo pitanje vide nešto drugačije i zalažu se za drugačiji politički pristup ali nitko ne misli da je naša politička i nacionalna pozicija zadovoljavajuća te da naša politička borba i nastojanja trebaju prestati.

Mi nećemo stati dok god ove stvari oko reforme izbornog zakona ne budu uravnotežene, to je naša misija, oko ovih pitanja nema kalkulacija, dokle će nas ovo odvesti, vidjeti ćemo, a o posljedicama po BiH, neka razmišlja netko drugi, mi se nećemo dati pokolebati. Mi smo čisti i vodimo politiku otvorene ruke, ne postoji ta vrsta ucijene zbog kojega ćemo odustati od ovih ciljeva.

Predsjednik Cvitanović komentirao je i poziciju HDZ 1990 u kontekstu Općih izbora koji bi se trebali dogoditi u 10. mjesecu ove godine.
HDZ 1990 kao stranka izaći će samostalno na ove izbore na svim razinama osim na onim razinama.. Dakle, tu prije svega mislim na liste u Republici Srpskoj, gdje zajedno s partnerima procijenimo da bi zajednički nastup mogao doprinijeti boljem pozicioniranju, odnosno izbornom rezultatu. To pitanje će biti predmet posebnog konzultiranja sa stranačkim vodstvima na nižim razinama. Na žalost, zbog izostanka reforme Izbornog rezultata primorani smo ponovno zbijati redove iako je pluralizam i demokratizacija hrvatskog političkog prostora u BiH nešto zašto se kao stranka posebno zalažemo.

Međutim, važno je sačuvati hrvatsku nacionalnu poziciju, a tamo gdje ne postoji nacionalna ugroza HDZ 1990 će imati svoje liste.

Predsjednik Cvitanović je prokomentirao i stav načelnika Općine Prozor/Rama Joze Ivančevića koji je odbio doći na sjednicu Predsjedništva ove stranke u Rami/Prozoru.

Žao mi je što kolega Ivančević ima takav stav i što ne želi razumjeti delikatnost političkog trenutka u kojem se nalazi hrvatski narod u BiH. Moj izbor je bio da kao druga po snazi politička stranka unutar hrvatskog naroda u BiH vodimo nacionalno odgovornu politiku i kao takvi budemo za “zelenim stolom“ gdje se vode pregovori o sudbini hrvatskog naroda u BiH. Kud i kamo bi meni osobno ali i stranci koju predvodim bila komotnija uloga klasične opozicije koja samo kritizira ono što vladajuća stranka radi ili ne radi ali nisam želio dopustiti da tako povijesno važno pregovori za hrvatski narod u BiH događaju se bez našeg učešća. Smatram da smo time pokazali nacionalnu odgovornost, a ne nikakav poltronizam kako to kolega Ivančević insinuira. Žao mi je što to ne vidi i ne razumije na takav način kao čovjek koji dugo politički djeluje u BiH i ne primijeti da se tektonske promijene na političkoj sceni u RH oko Izbornog zakona događaju te da je svakako važno imati potpunu nacionalnu koheziju u BiH oko istoga. Kako sam prethodno rekao HDZ 1990 izlazi samostalno na svim razinama osim tamo gdje je nacionalna pozicija ranjiva i ugrožena, prigovori koje nam kolega Ivančević imputira, jednostavno nisu utemeljeni. Mi smo demokratska stranka i sloboda mišljenja je dopuštena ali mi je žao što će njegova izjava poslužiti kao smokvin list onim politikama koje se vesele našoj daljnjoj nacionalnoj destrukciji izjavio je predsjednik HDZ1990 Ilije Cvitanovića.

Centralna.ba