Kineske vlasti su ograničile vrijeme koje mladi mogu provoditi igrajući igrice na internetu, nazivajući te aktivnosti – digitalnim heroinom.

Kinezi posljednjih godina pokušavaju da ograniče vrijeme koje mladi provode igrajući onlineigre, jer smatraju da previše vremena za ekranima nije dobro za mentalno zdravlje, kao ni za vid.

Kineska vlada, putem članka u “Economic information'' , kritizirala je internet igrice i vrijeme koje mladi provode pred ekranima, nakon čega je vrijednost dionica kineskih kompanija poput “Tencenta /najpoznatijeg po planetarno poznatoj igri “Čast kraljeva”/ i “Netiza” smanjena za deset, odnosno 14 posto.

U članku se naglašava kako su online igre “poput opijuma” te da su djeca masovno zavisna od njih, što može negativno utjecati na njihov razvoj.

Vlasti podsjećaju na prošlogodišnje podatke po kojima je više od polovine kineske djece bilo kratkovido, kao i na činjenicu da su igre negativno uticale na njihovo obrazovanje.

Traže se veća kontrola nad vremenom koja djeca provode igrajući igrice, kao i kontrola nad sadržajem kako bi se onemogućilo da maloljetnicima bude dostupan sadržaj koji nije za njihove oči.

Ekonomski portali navode da je ovaj članak kineske vlade nekoliko sati nakon objave izbrisan, a cijene dionica spomenutih kineksih kompanija djelimično su se oporavile

Pretpostavlja se da je kritika online igrica oborila profit kompanija koje, kao i njihovi zapadni partneri, ostvaraju enorman profit od ovih igrica, prenois BHRT.