Prema najnovijem istraživanju, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ne samo da je na prvom mjestu kao najomiljenija njemačka političarka, već je tu prednost u posljednjih mjesec dana povećala unatoč povlačenju iz politike.

Naime, kako je pokazalo istraživanje INSA-e (Institut za istraživanje javnog mnijenja) za njemački Bild, Angela Merkel dodatno je povećala svoje prvo mjesto najpopularnije političarke u Njemačkoj unatoč povlačenju iz politike.

Bivša kancelarka sada ima podršku 59,3 posto građana, što je tri postotna boda više od rezultata ankete od 29. studenog.

U usporedbi s krajem studenog 2021. i sredinom siječnja 2022. ima i tri posto više pozitivnih ocjena (44 umjesto 40 posto) i tri posto manje negativnih (22 umjesto 25 posto).

Drugi najpopularniji njemački političar je ministar zdravstva Karl Lauterbach, dok je aktualni kancelar Olaf Scholz i dalje na trećem mjestu s 51% potpore ispitanika.

Na četvrtom mjestu je bavarski premijer Markus Söder (55, CSU), na petom mjestu je ministar gospodarstva Robert Habeck (52, Zeleni). Na šestom mjestu je ministar poljoprivrede Cem Özdemir (56, Zeleni) dok je ministar financija Christian Lindner (42, FDP) na sedmom mjestu.