IT stručnjaci, web-dizajneri i programeri imaju pune ruke posla u pandemijskom vremenu. Razlog je što mnoge tvrtke svoje poslovanje prebacuju na internetsku platformu. Poduzetnik koji je to učinio u ovom vremenu objašnjava nam da bi se na to odlučio i bez ove krize, ali ona ga je potaknula da ubrza taj proces, piše Večernji list BiH.

Dodatno zapošljavanje

- Da se razumijemo, kod nas se prodaje svašta, od igle do lokomotive, i naravno da je dolazak na lice mjesta, upoznavanje s proizvodom uživo jedno, a online narudžba, kad proizvod kupuješ naslijepo, drugo. Međutim, zaposlio sam dodatni broj ljudi koji isprobavaju proizvode i objašnjavaju klijentu kakav proizvod kupuju. Neminovno je da će i kupnja na licu mjesta, a i internetska trgovina u budućnosti funkcionirati te će se još više nadopunjavati - priča nam poduzetnik. Da će se većina stvari obavljati preko interneta idućih godina, uvjeren je i Boris Majstorović, izvršni ravnatelj BCX-a, prve i jedine kriptomjenjačnice u BiH.

- Kao što su revolucija bili internet, mobilni telefoni, pametni telefoni, sada imamo revoluciju u financijsko-tehnološkom smislu gdje će doći do određenih promjena u financijskom sektoru, a ova pandemija samo ih ubrza.

Vidjeli ste i sada da su oni koji su imali dobre online platforme, e-bankinge, mogli neometano poslovati, a takvog poslovanja preko interneta bit će sve više. Evo vam primjer Njemačke, koja ima neke od najpoznatijih online banaka, a jedna od njih ima samo sjedište i platformu te se tako sve odrađuje, bez gužvi i čekanja. Idemo prema tome, to treba pratiti i usvajati - govori za Večernji list Majstorović.

Sarajevo, B. Luka, Mostar

Građani ističu da je prednost to što se može kupovati u bilo koje doba dana i noći, uz olakšanu pogodnost plaćanja i bez osobnog kontakta. Prema podacima iz prošle godine, više od pet milijuna maraka građani BiH potrošili su na kupnju preko interneta i naručili robu tešku više od 328 tisuća kilograma.

O prošloj godini podatke su dali i iz Uprave za neizravno oporezivanje. - Građani Bosne i Hercegovine naručili su nešto više od četiri tisuće paketa iz inozemstva koji su bili predmet carinjenja kroz naša tri carinska referata u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Roba koja se naručuje mora biti roba za vlastitu upotrebu. Ne smije biti vidljivo iz određene pošiljke da se radi eventualno o mogućnosti daljnje prodaje te robe - kazali su.

Svojedobno je Saša Mrdović, sarajevski profesor, upozorio i na oprez prilikom online kupnje. - Treba voditi računa da kupujemo od tvrtki koje su pouzdane, koje imaju dobre recenzije i za koje znamo da i drugi kupci kupuju.

Postoje organizacije koje štite proizvođače, međutim, na međunarodnoj razini, pogotovo iz Bosne i Hercegovine, nekad je teško - objasnio je ovaj profesor te naveo kako je važno paziti od koga kupujemo. Prema svemu sudeći, klasični oblik kupnje će se zadržati, ali onaj virtualni zasigurno će još rasti.