Poglavar Katoličke crkve papa Franjo dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini. Kaže ovo nakon povratka iz Vatikana vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji i tijekom ovog susreta s Papom razgovarao ne samo o pitanjima unutar Crkve nego i o stanju u društvu uopće.

''Najvažnija tema naših razgovora bila je moja zabrinutost što nas je svake godine sve manje. Taj problem je složen i ovisi o brojnim faktorima i domaće i međunarodne politike. Rekao sam da je prevažno stvarati društvo u kojem će se istinski ostvarivati ljudska i građanska prava, kao i zaštita čovjekovog dostojanstva i jednakopravnost na svim razinama u cijeloj BiH'', ističe kardinal Puljić za 'Avaz'.

Prošle godine u listopadu, prilikom posljednjeg susreta s Papom, kardinal Puljić naglasio je da je jednakopravnost uvjet izgradnje pravednog mira i vraćanja povjerenja. Zato je upitan li se išta u ovom kratkom periodu promijenilo, može li se govoriti o kakvom poboljšanju, nekim koracima naprijed.
"Ne možemo govoriti o poboljšanju, nego o još većoj zategnutosti. Čelnicima je sve manje stalo do naroda, a sve više do vlasti i stranke. Stalno se vrtimo u krugu, bez hrabrosti da zakoračimo u izgradnju boljeg društva u kojem će svaki čovjek biti jednak pred zakonom koji se donosi zato da štiti čovjeka i njegovu imovinu'', kaže kardinal Puljić.

Dodaje i da je s Papom stigao govoriti i o predstojećim izborima u BiH, o pitanju Izbornog zakona.

''Papa već poznaje tu stvarnost. Već su nam oprali mozak stalno govoreći o tome, a ne čine da se istinski stvar riješi na dobro svih građana. Svi se kunu u Dayton, ali samo u ono što pojedinoj strani odgovara. Veliki grijeh nepravde nosi i visoki predstavnik, koji je mijenjao Izborni zakon na štetu Hrvata'', uvjeren je kardinal Puljić.

On dodaje kako je pretenciozno da drži lekciju političarima, ali kao čovjek, građanin BiH, ima pravo na poruku.

''Volio bih da shvate oni koji obnašaju službu u vlasti, da su dužni brinuti se za svakog čovjeka i pomoći da se slobodno ostvaruje kao čovjek u svojoj slobodi i svojim pravima bez straha za svoj identitet'', ističe kardinal.