Novi zakon o turizmu Federacije BiH, koji je u formi nacrta na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prihvaćen većinom glasova, propisao je i formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta.

To je prvi korak ka rješavanju problema neprijavljenih boravaka turista u Federaciji BiH. Zahvaljujući tom registru, inspekcijski organi imat će osnovu vršiti nadzor, kazala je za Dnevni avaz" ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Dodala je da će u registru biti kategorizirani, ali i nekategorizirani objekti.

- Na taj način dat ćemo mogućnost i privatnicima koji izdaju stanove na booking.com-u i sličnim stranicama da plaćaju paušal na tu djelatnost. Registar je važan zbog izvještavanja prema Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i prema EU - pojasnila je Đapo.

Dodala je da će doći i do promjene statusa turističkih zajednica, koje će se sada zvati turističke organizacije.

- Svaka razina vlasti u FBiH moći će osnovati turističku zajednicu, ako je mogu financirati. Ukida se turistička taksa koju su plaćali gospodarstvenici, a u skladu s reformom i smanjenjem parafiskalnih nameta. Zakon smo uskladili s legislativom EU, točnije i s uredbom o statistici i direktivom o zaštiti korisnika turističkih usluga - istaknula je Đapo.

Taj zakon, kako je kazala, regulira i rad turističkih agencija, na koji način one trebaju raditi, te uspostavljanje jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča.

- Uvodi se i ispit za vodiče, koji će biti validan za područje cijele FBiH, bit će teži i skuplji, ali onaj tko ga položi, moći će raditi na području cijele FBiH - naglasila je Đapo. Osim registra smještaja, dodala je, turističke agencije morat će osigurati i bankarske garancije za određene ture, kako bi turisti imali pokriće ako bude odgođeno putovanje.

- Važno je napomenuti da je predviđeno i povećanje kazni za one koji se neće pridržavati odredbi tog zakona, ali i one su u skladu sa Zakonom o prekršajima - naglasila je Đapo.