Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje europske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

''Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske europske vojske jednoga dana'', izjavila je  Merkel u obraćanju Europskom parlamentu u francuskom gradu Strassbourgu.

''Zajednička europska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među europskim zemljama'', kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO.

Prošlog je tjedna francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio poziv za stvaranjem europske vojske koja bi dala Europi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao  kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne odustati od nacionalnog suvereniteta u pitanjima obrane.

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reagiraju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.