Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina, predvođena nadahnutim kapetanom Nikolom Morom, napravila je pravi mali podvig i preokretom izborila plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Čileu. Izabranici Darija Bašića su osvojili drugo mjesto u skupini A zahvaljujući 2:1 pobjedi protiv Nigerije u posljednjem, 3. kolu u Coquimbu, a sreći naših mladića nije bilo kraja.

"Jako sam ponosan na svoje igrače koji su odigrali sjajnu utakmicu. Pristupili smo susretu kao da nam je finale. Rekli smo sami sebi da je nužno pobijediti ili se vraćamo kući", blistao je Bašić od zadovoljstva i sreće te dodao:

"Vjerovao sam u svoju momčad, a ona je pokazala da se može natjecati s najboljim reprezentacijama svijeta".

Priznanje dobroj igri Hrvatske odao je i nigerijski izbornik Emmanuel Amuneke.

"Hrvati su nam stvorili dosta problema, spriječili su nas u namjeri da igramo svoju igru i zasluženo nas pobijedili".
 

Posebne pohvale dobio je i nakon ove utakmice kapetan mlade Hrvatske Nikola Moro, koji već danas svojim nastupima privlači pažnju najvećih europskih klubova.

Kapetan Dinama je tako završio i na naslovnici službenog portala FIFA-e u članku pod naslovom 'Sveprisutni Moro je dobio zasluženu nagradu'.

"Svjetski prvaci se nisu mogli vratiti nakon dva hrvatska gola u četiri minute, a za to najveće zasluge ima Nikola Moro i njegov istančan osjećaj za loptu. Upravo ovu kvalitetu - da ne spominjemo broj na dresu - Moro dijeli sa svojim idolima Messijem, Ronaldinhom i Jamesom Rodriguezom.

"Sretan sam što na leđima osim upravo desetku koju su nosili mnogi veliki igrači, ali ipak to je samo broj. Drago mi je da sam u pravom trenutku imao dva dobra proigravanja i da sam pomogao svojoj momčadi. Jedina stvar koja me zanima je da dobro igramo i da pobjeđujemo", poručio je Moro iz dalekog Čilea gdje se Hrvatska sprema za novi veliki ispit.

Hrvatska će u osmini finala u utorak od 21 sat u Concepcionu igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine C u kojoj uoči posljednjeg kola vodi Njemačka sa šest bodova ispred Meksika koji ima četiri, a slijede Australija s jednim i Argentina bez bodova. U posljednjem kolu večeras sastaju se Njemačka - Meksiko i Australija - Argentina.