U Federaciji BiH i službeno može započeti cijepljenje Pfizer cjepivomm. 

Agencija za lijekove izdala je pozitivan nalaz, koji je utvrdio kvalitetu, da ona može biti primijenjena u procesu imunizacije.

Dok stanovništvo i dalje čeka na masovnu imunizaciju, Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89 hiljada i šest stotina vakcina. Pola od toga je došlo putem COVAX-a, a pola su donacije.

Nakon što je Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine odobrila Pfizerova cjepiva, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH započet će raspodjelu 15.210 doza po županijama. 

Cjepivo AstraZenece, koje su također putem COVAX mehanizma stigle u BiH  i dalje su na čekanju, jer nije dostavljena kompletna dokumentacija, piše BHRT.

“Zavodu je danas stigao i pozitivan nalaz iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tako da već sutra krećemo s distribucijom prema županijama, a koja će biti raspoređena na isti način kao i sva dosadašnja cjepiva po unaprijed utvrđenom algoritmu.”

Iako je danas trebala stići druga tura cjepiva iz COVAX-a, prema ranijim najavama ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, nije poznato kada će doći. Iz Ministarstva nisu dali službenu informaciju. Dok se čeka veća isporuka cjepiva putem COVAX-a, koju je BiH još prošle godine uplatila, domaće vlasti negoduju zbog sporosti u isporuci. A još nije bilo isporuke cjepiva ni putem europskog mehanizma.

U međuvremenu, donacije cjepiva stižu u Bosnu i Hercegovinu – 30 tisuća Sinovak cjepiva iz Turske, a uskoro i 50 tisuća iz Kine. Vijeće ministara BiH dogovorilo je raspodjelu, pa će tako Federaciji BiH pripasti 30.380 doza iz kineske donacije, te 17.980 iz Turske. RS će dobiti 18.620 doza cjepiva iz Kine, te 11.020 doza iz donacije Turske. Brčko distrikt će dobiti po 1.000 doza cjepiva iz obje donacije.

Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89.600 cjepiva. Pola od toga došlo je putem COVAX-a, a pola su donacije. RS je naručila više od 800 tisuća, a do sada je stiglo 42 tisuće. Federacija Bosne i Hercegovine još nije osigurala nijedno cjepivo putem direktne nabavke.