Andrea Jurić, epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, u intervjuu za Večernji list govori o razlozima zbog kojih je broj oboljelih od COVID-19 u Bosni i Hercegovini konstantno u padu.

Ističe, međutim, da treba biti na oprezu te ovo "mirno" razdoblje iskoristiti za cijepljenje.

Jurić govori i kada će prve doze cjepiva biti dostupne stanovništvu u Zapadnohercegovačkoj županiji te naglašava da će se njezina obitelj i ona cijepiti.

"Važno je naglasiti da će cijepljenje biti provedeno i u danima vikenda za sve ljude koji će doći iz udaljenih krajeva. Također, Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, u čijim prostorijama će se u početku vršiti cijepljenje, rad će organizirati u dvije smjene. Dakle, radit ćemo po 16 sati dnevno kako bi svi zainteresirani što prije dobili svoje cjepivo i na taj način stekli imunitet", kazala je Jurić za Večernji list.

Podsjetimo, petak u 11 sati je dan kada će u Bosni i Hercegovini prvi čovjek primiti cjepivo protiv korona virusa. I to rusku, u Banja Luci, na UKC-u Republike Srpske. Bit će cijepljeno 30 zdravstvenih radnika.

Kada će točno početi masovno cijepljenje stanovništva nitko ne zna. 200.000 doza Sputnik V, za 100.000 građana u RS trebalo bi stići od 15. do 28. veljače.

U Ministarstvu zdravlja RS pojašnjavaju za N1 da je posao nabavke ruskog cjepiva sklopljen na osnovu dostavljenog pisma interesa veleprometnika Krajina group. Institut je ušao u pregovarački postupak, a Vlada kroz Kompenzacijski fond odobrila ukupno 15,6 milijuna KM. Jer, zapelo je ranije na COVAX mehanizmu. Tražit će se avansno uplaćeni novac, a traže se i nova rješenja.

"Morali smo u međuvremenu da se prebacimo u samostalne strijelce i da tragamo za cjepivom na drugoj stranu. Potpisali smo predugovore i s kineskim proizvođačima u vezi s kineskim cjepivom", ističe premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Od početka pandemije u našoj zemlji oporavile su se najmanje 100.633 osobe.

Popović: Cjepivo "Sputnik V" mogu da prime i osobe starije od 60 godina

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je da će u Institutu “Torlak” u Beogradu za tri mjeseca početi prva faza proizvodnje ruskog cjepiva "Sputnik V" protiv koronavirusa.

Popović je tijekom gostovanja na Radio-televiziji Srbije rekao da će druga faza, odnosno samostalna proizvodnja, početi krajem godine, kada Srbija osigura svu neophodnu tehničku opremu.

“Potrebno je da se nabavi adekvatna oprema za to, a ogroman je nedostatak te opreme u svijetu”, rekao je Popović.

Po njegovim riječima, cjepiva proizvedena u “Torlaku” će biti za izvoz, ali i za upotrebu u Srbiji.

Popović je potvrdio i da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) službeno odobrila upotrebu tog cjepiva za građane starije od 60 godina.

Kako je rekao, bilo je nedoumica da li rusko cjepivo može da se primjenjuje i kod građana starijih od 60 godina.

“Jučer smo imali, na naš zahtjev, hitan sastanak u Ministarstvu zdravlja Rusije sa stručnjacima iz Instituta ‘Gamaleja’ i dobili smo sva razjašnjenja i dokumentaciju koja pokazuje da je cjepivo sigurne”, istakao je Popović.

On je najavio da će do kraja ožujka stići dva milijuna cjepiva "Sputnik V", koje je Srbija naručila iz Rusije.

WHO preporučuje cjepivo AstraZenece i za starije od 65 i za nove sojeve

Cjepivo AstraZenece mogu koristiti osobe iznad 65 godina, priopćio je u srijedu odbor stručnjaka za cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U željno iščekivanim preporukama, Strateška savjetodavna skupina stručnjaka WHO-a za imunizaciju (SAGE) to cjepivo preporučuje za upotrebu i u zemljama s prisutnim sojevima virusa SARS-CoV-2.

"Osobe starije od 65 trebale bi primiti to cjepivo", kazao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na konferenciji za novinare.

Preporuke WHO-a stižu u trenutku kada cjepivo koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford nailazi na poteškoće nakon što je više zemalja, mahom iz EU, objavilo da nije pogodno za starije od 65 te da se ne preporučuje za primjenu u zemljama zahvaćenim novim sojevima virusa.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo za sve dobne skupine, no i dalje ga neke vlade preporučuju samo za osobe do 55 godina, navodeći kao razlog premalo podataka o njegovoj učinkovitosti kod starije populacije.

Južnoafrička Republika je danas objavila da je spremna preprodati ili zamijeniti milijun doza AstraZenecina cjepiva od kojeg je odustala pošto se, nakon sumnji da nije djelotvorno za tamošnji, virulentniji soj koronavirusa, odlučila za Johnson&Johnsonovo.

SAGE navodi da je ispitao učinkovitost cjepiva protiv svih oblika bolesti covida-19, ali da zbog malenog uzorka nije posebno ispitana učinkovitost kod teških oblika bolesti.

"Uzimajući sve u obzir, WHO preporučuje upotrebu cjepiva AZD1222, bez obzira na prisustvo sojeva virusa u nekoj zemlji", stoji u priopćenju.

Prosječna učinkovitost cjepiva AstraZenece procijenjena je na 70 posto.