Građani Bosne i Hercegovine s poskupljenjima, poput onog s gorivom, ispratili su 2018. A novu 2019. dočekuju s novim poskupljenjima. Sve će to negativno utjecati i na ionako loš standard građana, navodi federalna televizija u prilogu o novim poskupljenjima u našoj zemlji.

U 2018. godini skoro sve je poskupjelo. Statistika kaže za 1,8%. Skuplje su nam bile režije, hrana, zdravstvo, a samo prijevoz čak 12,7%. I u novu godinu ulazimo bez imalo optimizma.

Afrička primanja

''Imamo zapadne cijene, a afrička primanja. Očito da se ovo ne može dugo izdražati'', ocjenjuje ekonomski analitičar Damir Miljević.

Primanja su statistički rasla, ali nedovoljno. Prosječna isplaćena neto plaća od 877 KM nije dovoljna za troškove četveročlane obitelji.

''Prosječna potrošačka korpa poskupljuje stotinama maraka godišnje i već dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti potrošačku korpu'', ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura Mostar.

Problem je mentalni sklop

Miljević ističe kako su umirovljenici u još goroj poziciji, s obzirom na to da je prosjek mirovina oko 46 posto prosječne plaće.

Situacija po kućni budžet, prema najavama, bit će sve teža. Umjesto olakšica - nameti. U Kantonu Sarajevo stupa na snagu zakon po kojem će građani plaćati od 8 do 10 posto poreza na nekretnine, naslijeđe i poklone. Cigarete skuplje za 30 pfeninga, a polaganje vozačkog ispita i do 500 KM.

''Ciljana plaća bi morala biti puno veća. Problem je u mentalnom sklopu ljudi koji vode ovu državu i koji smatraju da je 800-1000 KM dovoljno za život'', ističe profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.
 


Poskupljenjem do pustoši

Poskupljenja i porezni nameti uvode se nesustavno, smatra struka, upozoravajući da se ne vodi računa kakve to ima efekte na potrošnju. Sve skuplje, plaće iste, a kupovna moć stanovništva se smanjuje. Kao primjer navode neopravdane najave poskupljenja struje u RS-u.

''S obzirom na to da je Elektroprivreda RS-a u gubitku, vršit će se pritisak na poskupljenje električne energije i to je prvo poskupljenje koje možemo očekivati. Ono će za sobom povući i ostala poskupljenja'', upozorava Miljević.

FTV navodi kako će poskupljenja za sobom ostaviti pustoš, jer je sve više onih koji u potrazi za boljim životom napuštaju BiH.

Bljesak.info