Američka mornarica uništila je manja plovila jemenskih Huta koji su se pokušali ukrcati na teretni brod u Crvenom moru. Četiri brodice pod kontrolom hutista pucala su na brod Maersk Hangzhou i približila mu se na nekoliko metara, objavila je američka vojska.

Helikopteri s obližnjih američkih ratnih brodova odgovorili su na poziv u pomoć, stigli na mjesto događaja i potopili tri manja broda u samoobrani jer su Huti pucali i na njih. Tijekom incidenta poginula je posada s tri plovila koja pripadaju Hutima, dok je četvrti brod pobjegao, piše BBC.

Posada je na sigurnom i nije došlo do požara na brodu koji je bio potpuno sposoban za manevar i nastavio je putovanje prema sjeveru do luke Suez, rekao je Maersk. Tvrtka je objavila da je suspendirala prolaz svojih brodova u Crvenom moru na sljedećih 48 sati.

Hutisti traže prekid rata Izraela u Gazi

Huti od studenog napadaju brodove u Crvenom moru. Povezani su s Iranom i kontroliraju većinu Jemena te tjednima remete svjetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze Crvenim morem. Hutisti traže prekid rata Izraela u Gazi. Ovo je njihov 24. napad na međunarodne brodove od 19. studenoga.

Napadnuti komercijalni brod Maersk Hangzhou registriran je u Singapuru, a njime upravlja danska kompanija, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a. Četiri broda pod kontrolom hutista provela su napad oko 6:30 po jemenskom vremenu koristeći montirano oružje.

Pokušali se ukrcati na brod

Približili su se teretnom brodu unutar 20 metara i pokušali se ukrcati. Posada Maersk Hangzhoua poslala je poziv u pomoć, a sigurnosni tim je uzvratio vatru, stoji u priopćenju. Na poziv u pomoć su odgovorili helikopteri s obližnjih nosača zrakoplova USS Eisenhower i razarača USS Gravely i u samoobrani potopili tri od četiri manja broda.

Ovo je drugi napad na Maersk Hangzhou u zadnja 24 sata. Naime, jučer je pogođen projektilom koji je ispaljen s područja koje kontroliraju Huti. I tada su američki vojni brodovi USS Gravely i USS Laboon odgovorili na njegove pozive upomoć i oborili dvije rakete lansirane iz Jemena. Brod je nakon jučerašnjeg incidenta bio i dalje siguran za plovidbu te na njemu nije bilo ozlijeđenih.