Hutske vlasti u Jemenu su američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih naroda i humanitarnih organizacija koje djeluju u Sani naredile da napuste zemlju u roku od mjesec dana. Do odluke je došlo nakon napada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, uz pomoć drugih zemalja, na vojne ciljeve proiranske skupine koja napada komercijalne brodove u Crvenom moru, za koje tvrdi da su povezani s Izraelom.

Američka vlada je prošlog tjedna vratila Hute na popis terorističkih skupina u sklopu napora Washingtona da zaustavi napade na brodove u Crvenom moru. Huti su rekli da brodove napadaju kako bi se solidarizirali s Palestincima dok Izrael bombardira Pojas Gaze.

"Ministarstvo želi naglasiti da morate obavijestiti dužnosnike i djelatnike s američkim i britanskim državljanstvima da se pripreme napustiti zemlju unutar 30 dana", stoji u pismu koje je Peteru Hawkinsu, zamjeniku UN-ovog koordinatora humanitarne pomoći u Jemenu, poslalo ministarstvo vanjskih poslova Huta.

Pismo je također naredilo stranim organizacijama da ne zapošljavaju američke i britanske državljane za rad u Jemenu.

Glasnogovornik Huta Muhamed Abdulsalam je za Reuters potvrdio vjerodostojnost pisma. Ured zamjenika koordinatora Hawkinsa, koji je sam britanski državljanin, nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Niz napada

Američko veleposlanstvo je u priopćenju objavilo da je svjesno izvješća o pismu, no da "ne može govoriti u ime UN-a ili humanitarnih organizacija u Jemenu o tome što su oni možda primili od hutskih 'vlasti'". Britanska ambasada je rekla da zaposlenicima još nije naloženo da napuste zemlju i da je u bliskom kontaktu s UN-om što se toga tiče.

"UN pruža ključnu pomoć jemenskom narodu istim pomorskim rutama koje Huti ugrožavaju. Ne bi trebalo činiti ništa što ometa njihovu sposobnost da uspješno djeluju", stoji u priopćenju britanskog veleposlanstva u Jemenu.

Pokret Huta upravlja velikim dijelom Jemena nakon gotovo desetljetnog rata protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i poduprte SAD-om. Borbe su uglavnom prestale, no sukobljene strane službeno obnovile sporazum o prekid vatre, kojemu su posredovali Ujedinjeni narodi.

Američki i britanski vojni zrakoplovi, brodovi i podmornice su izvršili niz zračnih napada diljem Jemena radi odmazde za napade huta, zbog kojih su brodovi prisiljeni okrenuti se od Crvenog mora, najbrže pomorske rute iz Azije do Europe.

Američke i britanske snage su u utorak gađale hutsko podzemno skladište i pokušale su smanjiti sposobnosti Huta za lansiranje raketa i nadzor, rekao je Pentagon.