Žalbena komisija Vijeća za tisaak u Bosni i Hercegovini uputila je apel urednicima i vlasnicima online portala pozivajući ih na odgovornost kod selekcije komentara, a povodom komentara koji sadrže govor mržnje i pozivaju na zločin iz mržnje kod izvještavanja o tragičnoj smrti četrnaestogodišnjeg dječaka u Sarajevu i predstojećeg 9. siječnja, koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a.

Takvi komentari su, navode u saopćenju, veoma opasni, uznemirenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje.

- Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova - ističu iz Žalbene komisije Vijeća za štampu.

Naglašavaju da neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za tisak podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu kaznenoj odgovornosti.

- Sadržaji s huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubojstva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužiteljstvima - podcrtali su.