Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala Radio Sarajevo suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih obitelji.

"Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača", navode iz portala Radio Sarajevo.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih obitelji.

"Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita. Pozivamo novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji".

Zahvalili su se svim kolegama koji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba.

"Danas je meta redakcija Radiosarajevo.ba, a sutra može biti bilo tko od nas!", dodali su iz redakcije.

Navijač Sarajeva dobio pet godina robije za pola grama ''bijelog''

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da je navijač Sarajeva dobio pet godina robije u Bjelorusiji, nakon što su mu tamošnji policajci pronašli svega pola grama kokaina.

Kako su javili mediji, radi se o Vedadu Ramiću (26), velikom simpatizeru bordo kluba. Prijatelj mladića ekskluzivno za „Avaz“ je otkrio detalje ovog slučaja.

Ramić je, naime, s još nekoliko prijatelja iznajmio automobil u jednoj rent-a-car kući u bh. prijestolnici te su se zaputili u Borisov, gdje je Sarajevo, nakon domaćeg poraza, igralo revanš susret sa Bate Borisovom.

Prema riječima sugovornika Avaza, sve je prošlo u najboljem redu do povratka sa utakmice. Dolaskom u blizini granice, uslijedila je rigorozna kontrola. Tom prilikom tamošnji policajci pronašli su kod Ramića pola grama kokaina. Njega su odmah uhitili. Privedeni su i ostali, ali su brzo pušteni. Vozilo koje su iznajmili, zaplijenjeno je, priča izvor Avaza.

Uslijedilo je ekspresno suđenje, jer je riječ o stranom državljaninu te je Ramić dobio pet godina robije. Njegov otac išao je u Borisov, ali ništa nije mogao učiniti.

''Zakon u Bjelorusiji je gori nego u Sjevernoj Koreji. Gore ljudi za pola džointa dobiju tri godine robije. Tako da me ne čudi što je ta pola grama „bijelog“ dobio pet godina robije'', pojašnjava sugovornik Avaza.

Za sada nije poznato da li je Ramić ponio drogu iz Sarajeva ili je kupio u Bjelorusiji. Sugovornik Avaza je rekao da je prijateljima poručio da će se ubiti ako ga osude.

''Ovo treba biti opomena svim našim navijačima. Drogi nije mjesto na utakmicama, a zakon nije isti u svakoj zemlji'', dodao je.