Tko o čemu, Amerikanci o Huaweiju. Naime u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine ističe tromjesečna dozvola prema kojoj im je dopušteno poslovati s američkim tvrtkama. Podsjetimo, ovo je drugo produženje koje je SAD odobrio Huaweiju nakon što su se sredinom svibnja 2019. godine zakomplicirali poslovni odnosi na relaciji SAD-Kina.

No izvori javljaju kako će Huawei dobiti i treće produženje. Ovo svakako nije iznenađenje dana jer je sam američki ministar trgovine, Wilbur Ross, početkom mjeseca najavio kako će uskoro početi izdavati dozvole za američke tvrtke koje žele poslovati s Huaweijem. Da ne bi ispalo kako Huawei nema nikakvih sankcija odmah je najavljeno kako neće sve tvrtke dobiti zeleno svjetlo, odnosno dozvolu za suradnju, piše Bug.hr.

Sada je jasno kako se pritom mislilo na tvrtke Qualcomm, Micron i Intel kojima će ta dozvola biti uskraćena zbog tobožnje mogućnosti ugroze nacionalne sigurnosti. Tako barem javlja američki Politico, koji je ujedno najavio i kako će Huawei u ponedjeljak dobiti novo produženje, ali ovog puta u trajanju šest mjeseci.

I dok se većina medija slaže oko događaja idućeg tjedna, ne slažu se svi oko vremena trajanja dozvole, Reuters primjerice koji se poziva na anonimne izvore koji su dobro upućeni u cijelu stvar oko Huaweija navodi kako će treća po redu dozvola trajati bitno kraće – dva tjedna. To bi moglo značiti kako će u ta dva tjedna konačno biti postignut trgovinski dogovor na relaciji SAD-Kina, te kako ubuduće Huaweijeu neće biti potreba posebna dopuštenja za poslovanje s američkim tvrtkama, piše Bug.hr.