Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila je iračke snage da prisilno preseljavaju najmanje 170 obitelji navodnih pripadnika terorističke Islamske države u "kamp za rehabilitaciju" kao oblik kolektivne kazne.

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je u ponedjeljak pobjedu nas Islamskom državom u Mosulu, tri godine nakon što su ekstremisti zauzeli taj grad i učinili ga sjedištem samoproglašenog "kalifata" koji se po njihovoj zamisli trebao proširiti na cijeli svijet.

Sprečavanje osvete

Iračka vlada sada se suočava za zadatkom sprječavanja osvete protiv ljudi bliskih Islamskoj državi, što bi, zajedno sa sunitsko-šijitskim sektaškim napetostima, moglo potkopati napore na uspostavi dugoročne stabilnosti u zemlji.

"Iračke vlasti ne smiju kažnjavati cijele obitelji zbog akcija njihovih rođaka", kazao je zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski istok Lama Fakih. "Ovo uvredljivo ponašanje predstavlja ratni zločin i sabotira napore na promicanju pomirenja u područjima koja su preuzeta od ISIL-a", dodao je.

Irački vojni glasnogovornik kazao je međutim novinarima da ne zna za specifične slučajeve, no zanijekao je da su iračke snage selile obitelji silom.

"Kamp za rehabilitaciju"

"Nemamo precizne informacije o tome što se događa, no nije na djelu situacija ili scenarij po kojem bi iračke snage silom izvlačile ljude iz njihovih domova kao iračke državljane", kazao je brigadni general Jahja Rasol, glasnogovornik združenog zapovjedništva.

"Nastojimo im osigurati sigurno napuštanje poprišta borbe", dodao je.