Prema procjenama Sindikata hrvatskih vozača u Hrvatskoj nedostaje oko 100 tisuća vozača. Radnika nedostaje i u drugim sektorima. Potreba za uvozom strane radne snage raste iz godine u godinu.

Branko Trstenjački u prijevozništvu je više od 30 godina. Ima desetak zaposlenih, no muku muči s radnom snagom.

- Mi nemamo vozača, mi tapkamo, mi imamo manjak vozača, rekao je Trstenjački dodavši da bi se moglo reći da je prijevozništvo "kruh s 15 kora". Nije to samo držati volan u ruci, naglasio je.

Iz sindikata vozača poručuju - ključno je motivirati ljude za ovo zanimanje boljim uvjetima rada i većim plaćama.

- Situaciju u Velikoj Britaniji i nas će pogoditi jer oni rješavaju svoj problem tako da će uvesti vozače iz drugih zemalja. Tu će se sigurno naći i vozači iz Hrvatske jer Engleska i danas ima puno bolje uvjete i daleko veća primanja nego što ih mi imamo u Hrvatskoj, smatra Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Radnika već godinama nedostaje i u građevinarstvu.

- Nedovoljno djece polazi u školi za zidare, nema zidara, nema tesara, rekao je Alen Vugrin, direktor građevinske tvrtke.

Potreba za uvozom strane radne snage raste iz godine u godinu.

- Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima to su godinama ista zanimanja - ugostiteljstvo, turizam, građevina, prijevoz, trgovina, prerađivačka industrija, ovisno o dijelu godine i mjesecu, kaže Ivana Drobac Kerm, Odjel za pripremu za zapošljavanje HZZ-a.

Neusklađenost između ponude i potražnje jedan je od glavnih problema tržišta rada. Rješenje leži u programima osposobljavanja i prekvalifikacija te ranom profesionalnom usmjeravanju učenika.