Šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Iz policije u četvrtak navode kako su kriminalističkim istraživanjem zbog spomenutog kaznenog djela te prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana bile obuhvaćene i dvije vojne osobe, pa su istragu provodili u suradnji s Vojnom policijom.

Nakon prvotnog istraživanja, policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv četiri hrvatska državljanina u dobi od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja građana.

Prijavljena još dvojica

Temeljem prikupljenih saznanja istraživanje se nastavilo te su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina u dobi od 46 i 52 godine, također zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Iz policije podsjećaju i na priopćenje od 8. studenoga, kada su izvijestili da spomenutu četvoricu istražuju jer su na području Zadra i okolice pretragom njihovih domova i drugih prostorija, poslovnog prostora, osobnih automobila i plovila pronađene veće količine streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56X45 milimetara.

Riječ je bila o ukupno 6593 komada tog streljiva, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja.

Policija je tada pritvorila 36-godišnjaka, dok je ostalu trojicu kazneno prijavila, a utvrđeno je i da su sva četvorica počinili veći broj prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, prenosi N1.

Imena šestorice

Portali neslužbeno navode i imena šestorice umiješanih u ovaj šverc oružja iz Vojne baze u Zemuniku.

Riječ je, kažu, o vojnim pilotima Ivanu Krizmanu, Zdenku Košutiću i Domagoju Nekiću, dok su od civila prijavljeni Mišel Pavlović iz Bibinja, bivši dogradonačelnik Zadra Ivica Vlakić i Mladen Bencun iz Zadra.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ustvrdio je u četvrtak da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni sigurnosni propusti, te poručio da će po završetku istrage vojne policije počinitelji biti sankcionirani.

"Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Poduzete su zaštitne mjere da se slične situacije nikako ne bi ponovile", izjavio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović za N1 su odgovorili što misle o posljednjem skandalu u HRZ-u kada su piloti helikoptera prevozili švercera oružjem, a kod kuće im je pronađeno i streljivo.

"Predsjednica Republike smatra ovakve pojave u Oružanim snagama neprihvatljivim i nedopustivim i izražava zabrinutost što je do takvih događaja uopće moglo doći.

Radi se o ozbiljnom incidentu koji je obuhvaćao cijeli niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. zrakoplovne baze. Neće dopustiti da pojedinci svojim nezakonitim i nevojničkim postupcima ukaljaju ugled Hrvatske vojske.

Upravo kako bi se sačuvao ugled Hrvatske vojske, čiji pripadnici u ogromnoj većini svoje dužnosti obnašaju časno, profesionalno i besprijekorno, moraju se razjasniti sve pojedinosti ovog događaja, uključujući i eventualne propuste u crti vođenja i zapovijedanja.

Nema tolerancije za postupak

Ne može biti niti najmanje tolerancije na ovakve postupke", stoji u odgovoru na upit N1 kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentira posljednji skandal u HRZ-u.

Dalje navode kako se provode stegovni postupci. "U tom pogledu nedvojbeno je kako je uz kaznenu odgovornost potrebno utvrditi i stegovnu odgovornost involviranih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost drugih pripadnika Hrvatske vojske iz zapovjedne crte, ako su svojim postupcima ili propustima u vođenju i zapovijedanju doprinijeli nastanku ovog nemilog događaja.

Predsjednica Republike očekuje najoštrije sankcioniranje, kao primjerenu kaznu za počinjena djela i jasnu poruku javnosti kako Hrvatska vojska u svojim redovima neće tolerirati ovakve postupke."

Na pitanje je li zbog ovog došlo do ugroze nacionalne sigurnosti i treba li javnost biti zabrinuta iz Ureda kažu kako nema razloga zazabrinutost.

"Ponavljam da u Hrvatskoj vojsci služe u ogromnoj većini časni profesionalci i domoljubi i Hrvatska vojska svoje zadaće obavlja besprijekorno.

Postupci ovih nečasnih pojedinaca ne mogu narušiti teško stečeni ugled Hrvatske vojske, niti narušiti njezinu spremnost za izvršavanje svih njezinih zadaća.

Kao Vrhovna zapovjednica inzistirat ću na utvrđivanju svih mogućih propusta koji su doveli do ovakvih događaja, na njihovom sankcioniranju i trenutnom otklanjanju", stoji u odgovoru na upit N1 s Pantovčaka.