Hrvatski vijećnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se danas najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tijekom zime mogao biti otvoren u mjestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

“Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti opasne posljedice”, navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskih vijećnika.

Oni su upozorili kako bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, te su upozorili da sustav upravljanja migracijama funkcionira jako loše, prenosi portal “Dnevnik.ba”.

Hrvatski vijećnici su pozvali vlast na razini BiH da promijeni odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, za koje smatraju da treba biti izvan naseljenih mjesta.

“Bezbroj nasrtaja na privatnu imovinu u dokaz su da migrantski centri moraju biti izdvojeni iz naseljenih mjesta, uz jasna pravila funkcioniranja i ograničenog kretanja onih za koje čak pouzdano ne znamo njihov identitet”, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Oni ističu da migranti donose i niz drugih sigurnosnih izazova na koje lokalna sredina ne može odgovoriti.