Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu u središnjoj Bosni "Vitezit" prodana je u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka, izvijestili su lokalni mediji iz BiH.

Na javnoj prodaji u Općinskome sudu u Travniku za najvažniji dio poslovnog sustava Vitezit koji je u stečaju Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 milijuna eura.

Kako je izvijestio portal Viteski, nakon javne prodaje Winsley defence group iz Odžaka, koju je zastupao odvjetnik Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitrogloicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita.

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sustava Vitezit nakon tri neuspješne prodaje.

Prema navodima portala Viteski, novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, uposliti gotovo 500 djelatnika i uložili 65 milijuna eura u poduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri tisuće tona baruta godišnje. Novi vlasnici su najavili kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH, prenosi Hina.