Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec izjavio je u četvrtak da su uočene greške otklonjene na četiri transportna helikoptera Mi-171Sh te kako će peti helikopter na otoku Krku popraviti u petak, a grešku su uočili hrvatski stručnjaci na svih deset helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji.

''Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti sutra popravljen. Još pet helikoptera je na redovitom remontu. Ostali dio flote transportnih helikoptera je spreman za sve misije i obuke. Dosad smo odradili 1.100 sati naleta, da smo imali bilo kakve indikacije da postoji opasnost, helikoptere bi prizemljili i ranije. Takvi pregledi obavljaju se na svakih 300 sati leta, a mi smo sad tek na 200 sati. Da nam nisu javili, mi bismo sami uočili te greške'', poručio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu obrane, javlja Hina.

Dodao je kako je ruski izvođač, kompanija Russian Helicopters, priznao svoju grešku još sinoć te da će svi radovi i sav materijal biti naplaćen njima. Križanec je u srijedu naredio prizemljenje 10 helikoptera, a na konferenciji je umirio kako tema nije dramatična.

"Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Ostatak flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo omogućava nam provedbu svih zadaća", istaknuo je Križanec.

Kako je objavio Dnevnik.hr prizmeljeno je 10 helikoptera Mi-171Sh zbog učestalih kvarova, no Križanec je objasnio kako helikopteri zapravo nisu prizemljeni već su na redovnoj provjeri tehničke ispravnosti te su van eskadrile, to jest van upotrebe.

Video: Izjava za medije u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na Plesu

"Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim izvođačem koji je bio odgovoran za remont, došli smo do određenih zaključaka i poduzeli mjere", poručio je Križanec.

Dodao je kako se radi o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom korištenja helikoptera nisu imali nikakve indikacije.

"Parametri rada i nadzora su bili u zelenom, nismo imali čudna očitanja tlakova i visoke temperature. U nijednom trenutku nije dovedeno u pitanje sigurnost posade, helikoptera, putnika, bolesnika i ostalih", naglasio je Križanec.

Istaknuo je kako su reagirali na vrijeme te da je istog trenutka izvijestio načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova i ministra obrane Damira Krstičevića, a prema njegovim informacijama izviješće je dobila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja Hina.

O reklamacijama na remont kaže da ih je bilo manje od 200 te da su dvije trećine uklonjene, a jedna trećina u procesu realizacije.

"One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku", rekao je Križanec.

Dodao je kako žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku, kako troškove ne bi snosilo Ministarstvo obrane.