Dejan Lovren nije jedini naš nogometni reprezentativac koji se uz ganjanje lopte bavi biznisom. Vrlo aktivan na poslovnom terenu je i Ivan Rakitić. Popularni Raketa, kao i kolega mu Lovren, gradi hotel u Novalji, a uz to ima tvrtku kojoj je osnovna djelatnost trgovina, originalnog imena – Raketa d.o.o. Veznjak Milan Badelj ulaže novac, i to superuspješno, u startupove, napadač Mario Mandžukić iznajmljuje vilu na Braču, dok je lijevi bek Josip Pivarić direktor u građevinskoj firmi

Poslovne pothvate ove generacije Vatrenih analizirali smo koristeći domaće poslovne servise. Moguće je da i drugi reprezentativci ulažu svoj novac van nogometa, ili da im biznise vode prijatelji ili rodbina. Isto tako, van dometa su nam ostali i potencijalni inozemni poslovni poduhvati naših reprezentativaca.

'Treba razmišljati o životu nakon nogometa', istaknuo je Lovren u jednom od brojnih intervjua nakon što je otvorio oko tri milijuna vrijedan hotel Joel u Novalji na Pagu.

Riječ je o objektu koji se diči s četiri zvjezdice, 16 luksuznih apartmana (ukupno može primiti 56 gostiju) i koktel barom s 12 metara dugačkim bazenom. Hotelom upravlja tvrtka Sutjeska, osnovana početkom ove godine, na čijem je čelu nogometaševa majka Silva. Firma nosi ime po mjestu Kraljeva Sutjeska u BiH, iz kojeg je porijeklom obitelj Lovren.

Ulazak u hotelijerstvo drugi je pokušaj Dejana Lovrena da kroz biznis oplodi novac zarađen na zelenom terenu. U prvu, pokazalo se neuspješnu, poslovnu avanturu ušao je prije pet godina. S prijateljem i vjenčanim kumom Lovrom Krčarom bio je pokrenuo modni brend Russell Brown. Nakon tri godine brend je ugašen, a tvrtka Lodelo moda završila je u stečaju.

Lodelo je u 2015., svojoj najboljoj godini, imala nešto više od dva milijuna kuna prihoda i 430.000 kuna zarade. U 2016. promet je pao na oko 690.000 kuna s gubitkom od 46.600 kuna. Prošle godine tvrtka je otišla u stečaj te je likvidirana.

Nedaleko od Lovrenova hotela Joel u Novalji njegov kolega iz reprezentacije Ivan Rakitić gradi hotel Kaneo. Formalno iza investicije stoji njegov stric Franko Papić, direktor tvrtke imenjakinje hotela. I Rakitićev objekt imat će četiri zvjezdice, ali nešto više soba od Lovrenova, ukupno 80.

Osim turizma, Rakitić se bacio u trgovinu. Barem je za to, uz nekoliko ostalih djelatnosti, registrirana tvrtka Raketa d.o.o. iz Vinkovaca. Uz našeg reprezentativca, suvlasnik firme je njegov kum Marko Bralić.

Raketa je osnovana prije dvije godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. U sudskom registru navodi se kako se firma može baviti trgovinom, zastupanjem stranih tvrtki, prijevozom, prekrcajem tereta, iznajmljivanjem automobila i s još nekoliko ostalih djelatnosti. Što od toga stvarno i radi, pokušali smo doznati od Rakitićeva kuma Bralića, ali on nam nije bio spreman ništa otkriti.

'U ovom trenutku ne mogu ništa reći o Ivanovim i mojim poslovima. Molim vas da me razumijete', to je sve što je za tportal izjavio Bralić.
 
Više sreće imali smo s poslovnim partnerom našeg drugog nogometnog reprezentativca, Milana Badelja. Ime Tomislava Alpeze dobro je poznato u domaćim poslovnim krugovima - iza njega je više od 20 godina uspješne poslovne karijere, od čega je nekoliko godina proveo u upravi IGH.

Alpeza i Badelj su vlasnici tvrtke Fargo capital partners sa sjedištem u Zagrebu. Temeljni kapital tvrtke iznosi 13,6 milijuna kuna, s time da jedan i drugi drže 50 posto vlasničkog udjela.

Tvrtka zadnjih nekoliko godina fantastično posluje. U 2015. imala je 4,9 milijuna kuna prihoda i 4,5 milijuna kuna čiste zarade, a 2016. završila je s još impresivnijih 8,6 milijuna kuna prometa i 7,5 milijuna kuna dobiti. Prošle godine brojke su bile nešto manje, ali i dalje dojmljive - 7,3 milijuna kuna prihoda i 4,5 milijuna kuna dobiti.

'Mali smo investicijski fond. Oprezno i promišljeno ulažemo. Selektiramo ulaganja s naglaskom na inovacije i izvoz. Pokušavamo anticipirati tržište. A značajna stvar je i odlična kemija između Badelja i mene. On je vrlo atipičan sportaš, intelektualac koji drugačije gleda na stvari od većine svojih sportskih kolega', izjavio je za tportal Alpeza.

S Badeljem se, kaže, upoznao prije deset godina, kad mu je ovaj preko poznanika pristupio s molbom da ga savjetuje u što uložiti novac. Od značajnih investicija Alpeza ističe ulaganje u pivovaru Garden Brewery, poduzetnički projekt Nicka Colgana, britanskog producenta i osnivača Garden festivala.

'U Šibeniku radimo na projektu samoodrživih kuća, a uz to financijski pratimo i dva IT startupa mladića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ali ne mogu vam otkriti detalje', rekao je Alpeza.
Za razliku od Badelja, njegove reprezentativne kolege Mario Mandžukić i Josip Pivarić, poput Lovrena i Rakitića, novac su usmjerili u klasičnije biznise.

Mandžo je prije nekoliko godina kupio zdanje u mjestu Bobovišća kraj Milne na Braču i preuredio ga je u superluksuznu vilu. Kad u njoj ne boravi, tad je iznajmljuje preko tvrtke Vila Brač sa sjedištem u Zagrebu. Temeljni kapital joj je 2,7 milijuna kuna, a Mandžukić se vodi kao osnivač i direktor. Firma je lani imala 473.356 kuna prihoda i zaradu od 64.160 kuna.

Poslovne planove ima i Josip Pivarić, lijevi bek Vatrenih, ali i direktor građevinske tvrtke Joboloma iz Donje Zeline. U Sudskom registru se kao vlasnica vodi njegova supruga Božica. Firma je osnovana prije dvije godine i dosad nije imala nikakvih poslovnih aktivnosti.