Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite poslijepodne.

Za dio Hrvatske za sutra je izdano narančasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, danas tijekom popodneva i večeri, kao i tijekom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka. Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, a na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Velike količine oborina očekuju se također i na području susjedne Slovenije, gdje će prilikom prolaska ove ciklone (četvrtak popodne i večer te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.

Prognozirane količine oborina prvenstveno će prouzročiti brz i velik porast manjih bujičnih vodotoka, kao i odvodnih kanala unutar urbanih područja. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da Operativni centar prognoze DHMZ-a prosljeđuje preko županijskih centara 112 upute žurnim službama i lokalnim stožerima civilne zaštite kako bi se na vrijeme osigurale sve potrebne mjere za moguću provedbu aktivne obrane od poplava u narednim danima.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje sektora DHMZ-a:

“Zbog prognoziranih grmljavinskih pljuskova koji lokalno mogu biti jače izraženi i praćeni obilnijom oborinom, danas na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, a tijekom noći i sutrašnjeg dana i na području Like, srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.”

Detaljna prognoza za sutra

U noći i u petak ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju ponovno će biti obilne kiše, ponegdje i olujnog nevremena, uz mogućnost tuče i pijavica. Danju promjenjivo i za studeni razmjerno toplo, uz mali hod temperature, ali uz često jak, osobito na moru i olujan jugozapadnjak, te još mjestimičnu kišu, osobito navečer.

I u Dalmaciji opasno vrijeme – posebno u petak prijepodne – i zbog prevladavajuće jakog i olujnog vjetra, najprije juga, zatim većinom jugozapadnjaka, i zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, nevremena… Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje ne sasvim stabilno. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21°C, prema večeri osjetno niža.

Za studeni toplo i na jugu Hrvatske te također vjetrovito, uz more i jače valovito, pa i uzburkano. Obilniji pljuskovi s grmljavinom vjerojatno će biti najčešći između 9 i 13 sati.