Hrvatski premijer Andrej Plenković boravit će u ponedjeljak i utorak u Mostaru, objavila je vlada koja dodaje da Hrvatska "nastavlja s angažiranom potporom Bosni i Hercegovini u funkcioniranju i stabilnosti zemlje". Ovo je drugi posjet predsjednika vlade Bosni i Hercegovini od početka mandata, kada je krajem listopada u prvom vanjskom službenom posjetu boravio upravo u BiH.

"Vlada Republike Hrvatske nastavlja s angažiranom potporom Bosni i Hercegovini u funkcioniranju i stabilnosti zemlje, a osobito na njezinom europskome putu. Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom želi stabilnu i partnersku političku suradnju te napredak u gospodarskoj suradnji", kaže se u priopćenju.

Prvoga dana posjeta predsjednik vlade sastat će se s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predstavnicima Hrvatskoga narodnog sabora te čelnicima većinskih hrvatskih županija.

Drugog dana Plenković će se najprije neslužbeno sastati s predsjedavajućim Vijeća BiH Denisom Zvizdićem a potom će posjetiti tvrtku Aluminij d.d. Mostar i sastati se s predstavnicima tvrtke.

Premijer Plenković zatim bi trebao otvoriti jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017., čiji je zemlja partner Republika Hrvatska.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji.

Hrvatskoj je ovo treći put da je zemlja partner Sajma (2009. i 2012.), a izlagači iz Hrvatske su na Sajmu prisutni od samih početaka. Uz Hrvatsku, na Sajmu će se predstaviti izlagači iz još tridesetak zemalja.

Uz predsjednika vlade u BiH će boraviti potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, dodaje se u priopćenju iz vlade.