U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena rekordna 363 nova slučaja zaraze koronavirusom i osam umrlih, dok dužnosnici zaduženi za kontrolu epidemiološke situacije upozoravaju na preopterećenost zdravstvenog sustava koji bi mogao doživjeti slom.

U Federaciji BiH testirano je 994 uzoraka a pozitivnih je bilo 227, uz pet smrtnih slučajeva, dok su u Republici Srpskoj testirali 675 uzoraka od kojih je pozitivno na koronavirus bilo 136, uz tri smrtna slučaja, piše Hina. 

Broj zaraženih u srijedu najveći je u 24 sata u BiH od pojave koronavirusa u toj zemlji, a samo u Sarajevu bio je 91 novi slučaj od utorka.

Zdravstvene vlasti u BiH već danima upozoravaju kako su masovna okupljanja glavni izvor širenja zaraze i pozivaju građane da prestanu s takvim ponašanjem zbog kojega se bolnice ubrzano pune pacijentima oboljelim od Covida-19.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez upozorio je u srijedu kako ovakvo stanje neće moći trajati još dugo.

"Zdravstveni sustav je pred slomom", ustvrdio je Čerkez gostujući u programu televizije N1 dodajući pri tim kako BiH u budućnosti prijeti "španjolski scenarij".

Predstojeće obilježavanje Kurban-bajrama, koji nastupa u petak i proslavljat će se tri dana, nosi dodatni rizik zbog većih okupljanja koja su uobičajena u takvim prigodama.

Islamska zajednica u BiH odlučila je kako će se bajramske molitve u džamijama u petak održati, no u najkraćoj mogućoj formi i uz osiguranje fizičke udaljenosti među vjernicima. Njima je također dana uputa da blagdan čestitaju bez uobičajenog fizičkog kontakta.