Predsjednik Hrvatskoga Caritasa srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatski Caritas od početka krize prikupio oko dva milijuna kuna pomoći za Ukrajinu.  

Uplatama na račun Caritasa prikupljeno je 938.417,27 kuna, a na donacijski telefon 0609010 do jučer je bilo više od 23 tisuće poziva te je prikupljeno 1.052.417, 27 kuna.

Svalina je zahvalio PBZ-u na najavljenoj donaciji Hrvatskom Caritasu za stradale u Ukrajini u iznosu od 100 tisuća kuna te Atlantic grupi, koja je najavila uplatu od 75 tisuća kuna.

Pozvao je i druge tvrtke, obrtnike i poduzetnike da ih podupru u kampanji kako bi bili što učinkovitiji u pomaganju potrebitima.

Zahvalio je mnogim pojedincima koji su svojim uplatama pridonijeli kako bi aktivnosti Hrvatskoga Caritasa bile učinkovite za potrebite u Ukrajini.

Pozvao je ljude dobre volje da se uključe u akciju pomoći.

Od samoga početka u vrlo intenzivnim smo kontaktima s Europskim Caritasom, Međunarodnim Caritasom te s Ukrajinskim Caritasom i onima susjednih država - Poljske, Rumunjske, Moldavije i Mađarske, te SAD-a, rekao je, dodajući kako s njima usklađuju određene aktivnosti te kako se nada da će se neke od najavljenih ubrzo realizirati.

Najavio je humanitarni konvoj s hranom, toplom odjećom, zaštitnim sredstvima, opremom za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica, kao što su kreveti, madraci, deke, vreće za spavanje i šatori te sve ono što je nužno osobama koje se kreću prema sigurnijim zonama.

Želja nam je, istaknuo je, da ta humanitarna pomoć, ako je ikako moguće, dođe do Ukrajine, a ako ne, onda u one zemlje do Ukrajine u kojima je najveći broj izbjeglica.

Zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske, koja je prepoznala potencijal Caritasove mreže i uključila je u rad i koordinaciju koju vodi Hrvatski crveni križ. Pohvalio je i suradnju s Hrvatskim crvenim križem.

O prikupljanju pomoći župnih i biskupijskih Caritasa naknadno će izvijestiti.

Pozvao je sve one "čija srca gore za braću i sestre u Ukrajini" da zajedno molitvom pomažu i u ovoj potrebi.

Hrvati su jako senzibilni kad je u pitanju rat, odgovorio je na pitanje novinara da komentira kako su tako brzo prikupljena financijska sredstva.

Na pitanje kad će krenuti konvoj, odgovorio je kako su u koordinaciji s Međunarodnim Caritasom, Europskim Caritasom te Caritasima Ukrajini susjednih država. Za desetak dana već bi se moglo nešto dopremiti, barem ono što je elementarno, rekao je predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina.