Sve ono najbolje što danas ima, Hrvatska vojska pokazala je na svečanom vojnom mimohodu kojim se u Zagrebu obilježila 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja".

U povorci je sudjelovalo 3.000 pripadnika OS RH, čak 300 vozila i 30 zrakoplova, a kolona duga gotovo pet kilometara kretala se na potezu od Držićeve do Savske ulice u Zagrebu.

"Neka mimohod krene" - naredba je koju je izdala vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović. Bio je to znak za tri počasna topovska plotuna kojima je i službeno označen početak mimohoda, a potom su tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjela preko Ulice grada Vukovara.

Građani su vidjeli dvije panzer-haubice od po 50 tona, Patrije, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikle, tenkove M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamione Iveco, minobacače, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretnu poljsku kuhinju, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikle i druga vozila i sredstva.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spustili su se pripadnici specijalnih postrojbi, dok su specijalci' pokazali atraktivnu vježbu izvlačenja.

U preletu zrakoplovnog postroja i taktičkoj vježbi Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH sudjeluju 3 aviona Zlin 242 L, 3 helikoptera Mi-171Sh, 3 aviona Air Tractor AT-802, 3 aviona Canadair CL-415, 6 aviona Pilatus PC-9M, 3 aviona MiG-21 i helikopter Mi-8 MTV1.

Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja.

Paralelno s mimohodom u Zagrebu, šest brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) izvelo je mimoplov u Bračkom kanalu.

MiGovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.

Mlada Riječanka, odjevena u majicu sa simbolom vukovarske golubice, Mia Negovetić i Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" uz pratnju Orkestra OS RH izveli su hrvatsku himnu.

Knin je u utorak simbolično bio u Zagrebu, trenutak kad se prva, 20 metarska, kninska zastava zavijorila križanjem Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, za mnoge je građane bio preemotivan, pojedinci nisu uspjeli zaustaviti suze.

Kninsku zastavu na svečanost su donijeli vojni kadeti, kojima je pak, dok su prelazili Vukovarsku ulicu, glazbena kulisa bila obredni dubinski napjev Ljelja, tradicija sela Gorjani u Đakovštini.

Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili pljeskom i uzvicima odobravanja.
 
 
mimohod kolaž

Izabrali smo neke od najljepših kadrova s današnjeg mimohoda. Kakvi su vaši dojmovi? Što vam se najviše svidjelo?

Posted by HRT Vijesti on 4. kolovoz 2015


Dojmljivo je bilo i odavanje počasti poginulima u "Oluji", unatoč tisućama okupljenih građana, za minute šutnje čula se samo tišina.

Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim Alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-tu obljetnicu viteške igre alke.
 
 

Pogled na mimohod iz perspektive pilota Krila Oluje

Posted by HRT Vijesti on 4. kolovoz 2015


Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima hrvatski državni vrh s predsjednicom RH i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina, koji je i simbol "Oluje" i hrvatske vojne pobjede.
 
 
himna-mimohod

Uz himnu "Lijepa naša" koju je otpjevala Mia Negovetić podignuta je originalna hrvatska zastava koju su pripadnici gardijske brigade Pume 6. kolovoza 1995. godine podigli na kninskoj tvrđavi.

Posted by HRT Vijesti on 4. kolovoz 2015


Po završetku mimohoda državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje "Oluje" završit ce vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.
 
 

Iz Bračkog kanala mimohodu se pridružila i Hrvatska ratna mornarica

Posted by HRT Vijesti on 4. kolovoz 2015