Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine će iz državnog proračuna biti doznačeno ukupno 40 milijuna kuna za suzbijanje epidemije covida-19, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Obrazlažući odluku, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je taj novac osiguran temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana.

Bolnici u Mostaru tako će za razdoblje siječanj-veljača biti doznačeno dva milijuna kuna jednokratno, a potom u razdoblju ožujak-prosinac po 3,8 milijuna kuna mjesečno za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a sve u svrhu suzbijanja epidemije, naveo je Beroš.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog financiranja brojnih projekata za Hrvate izvan Hrvatske koje RH provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

To je potpora Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom potporom Hrvatima u BiH, a osobito u kontekstu suzbijanja epidemije covid-19, poručio je Plenković.

Vlada je donijela i uredbu o ljetnom računanju vremena za idućih pet godina, a ono ove godine počinje 27. ožujka u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, pa će se vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata, pomicanjem za jedan sat unatrag, pa će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.