Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Mjere, prenosi Hina, još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje, piše hrvatski dnevnik.

Kako kažu sugovornici Jutarnjeg lista, gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom. Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Prema informacijama kojima raspolažemo, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

"Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom", kaže sugovornik te ističe da svemu treba pristupiti s dozom opreza jer, govori, naučili smo da epidemija može biti nepredvidljiva. No, trenutna situacija ide u prilog popuštanju i vraćanju što normalnijem životu.

Dodatna popuštanja, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele.

''Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik'', piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.