Hrvatska u siječnju dinamično kreće u predsjedanje Europskom unijom, uključujući sastanke s vodećim europskim dužnosnicima i Europskom komisijom, najavio je u četvrtak premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Već u tjednu od 7. siječnja imat ćemo vrlo intenzivan i dinamičan slijed zbivanja, rekao je Plenković na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici hrvatske vlade.

Premijer 7. siječnja putuje u Pariz na konzultacije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dva dana kasnije u Zagreb stiže novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a 10. siječnja u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sastanak Europske komisije.

Plenković će 14. siječnja Europskom parlamentu u Strasbourgu predstaviti hrvatski program, a 16. siječnja su u Berlinu predviđene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatska naime od 1. siječnja 2020. kao najmlađa članica po prvi put preuzima predsjedanje EU-om, a u tu svrhu predstavila je program na pedesetak stranica koji je usvojen na sjednici vlade.

Plenković i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tom su prigodom ponovili kako program sadrži hrvatske nacionalne prioritete te je usklađen s novim strateškim programom EU-a za razdoblje 2019.-2024-, kao i s političkim smjernicama nove Komisije.

Slogan hrvatskog predsjedanja je “Snažna Europa u svijetu punom izazova“, a četiri tematske cjeline na kojima će biti naglasak su “Europa koja se razvija”, “Europa koja povezuje”, “Europa koja štiti” i “Utjecajna Europa”.

Grlić Radman je ocijenio kako je predsjedanje povijesni događaj za Hrvatsku te da je program detaljno razrađen.

Dodao je kako će predsjedanje pridonijeti jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima, te da ankete pokazuju kako raste podrška europskom putu među hrvatskim građanima.

Danas 81 posto građana prepoznaje EU kao prirodnu organizaciju kojoj Hrvatska pripada, rekao je Radman.

Osim četiri krovna prioriteta u programu hrvatskog predsjedanja razrađeni su i prioriteti za svih deset konfiguracija Vijeća EU-a, vezanima za teme o kojima se raspravlja i odlučuje, poput poljoprivrede, ribarstva, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Svim konfiguracijama Vijeća predsjeda resorni ministar iz zemlje predsjedateljice, osim Vijeća za vanjske poslove, kojim predsjeda visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Iako Europskim vijećem, najvišim političkim tijelom u EU-u, predsjeda stalni predsjednik Charles Michel, premijer Hrvcatske Andrej Plenković imat će istaknutu ulogu u tri važna događaja tijekom predsjedanja – na sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu, u postizanju dogovora o sedmogodišnjem proračunu i organizaciji Konferencije o budućnosti Europe.

(Fena)