Supružnici Danijel (35) i Iva (40) J. pritvoreni su zbog zanemarivanja djeteta nakon što su liječnici u krvi i urinu njihove četverogodišnje kćeri našli – kokain. Grozomorna priča otkrivena je u nedjelju kada su supružnici s djevojčicom došli liječniku. Kazali su da joj je pozlilo, da ima temperaturu i da povraća. U priču se tada upetljao još jedan član obitelji koji je liječnicima rekao kako su roditelji ovisnici. Izvadili joj krv i urin.

Nemarno ponašanje

Nalazi su ih šokirali jer su našli tragove kokaina, zbog čega su o svemu izvijestili policiju. Bračni par tako je prvo završio na policijskom ispitivanju, a zatim i kod suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, koji je oboma odredio jednomjesečni istražni zatvor. Inače, i Iva J. i Danijel J. dugogodišnji su ovisnici o drogama, a zbog zloporabe droga oboje su i prijavljivani. Budući da je kokain nađen u krvi i urinu njihove četverogodišnje kćeri, vjerojatno su drogu držali negdje u stanu, gdje je djevojčica mogla doći do nje i progutati je. Da im nemarno ponašanje nije strano, svjedoče i zapisi s društvenih mreža Ive J.

“Idem motati, valjda se mama nebu dizala barem 15 minuta idućih. To je najgore kod tog pušenja, imaš premalo za dva, ali previše za jedan đoint, i onda sve staviš u prvi i ništa ne osjećaš. Rizla je zadnja, prvo filter, pa smrviš travu, pa duhan, pa rizla na kraju.

ravu sam stavila gdje? Zgodno, tak već po stanu imam pola kile kaj sakrijem i onda nemrem naći, pa kupim novo.” To su samo neki od mnoštva tvitova koje je Iva J. objavljivala prije nešto manje od pet godina, a u kojima, među ostalim, opisuje kako ne može pušiti marihuanu u stanu jer joj je majka doma pa se zbog toga mora skrivati u obližnjem parku ili kako je napokon spremila stariju, sedmogodišnju kćer na spavanje pa se može “opustiti uz pljugu”...

Kada je Iva J., inače zaposlenica jedne trgovine informatičkom opremom, s marihuane prešla na kokain, koji barem tada u javno dostupnim tvitovima nije spominjala, te kako je ta droga završila u djetetovu tijelu, tek bi se trebalo utvrditi. U Klinici za pedijatriju KB Sestre Milosrdnice potvrdili su da se dijete dobro oporavlja, ali da je još rano govoriti o mogućim dugoročnim posljedicama koje bi droga mogla ostaviti na curicu.

Posljednji sličan slučaj u Hrvatskoj se dogodio prije četiri godine, kada je trogodišnji dječak preminuo nakon što je polizao heptanone koje je njegov otac koristio za odvikavanje.

Slučaj koji je zgrozio javnost

Prije dvadesetak dana prašinu u medijima podigla je priča iz američke savezne države Ohio nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj se vidi dječak koji sjedi na stražnjem sjedalu automobila dok dvoje odraslih ljudi bez svijesti sjedi na prednjim sjedalima. Ubrzo je otkriveno da su onesviješteni muškarac i žena zapravo baka i djed dječaka, a onesvijestili su se nakon što su se predozirali heroinom.


Dijete će posljedice uzimanja kokaina osjećati cijeli život

Posljedice za zdravlje djeteta u čijem tijelu su pronađeni tragovi kokaina ovisit će ponajprije o količini i vremenu uzimanja droge.

– Može preživjeti, ali i posljedice jednokratnog uzimanja opijata su dugoročne, za cijeli život. Kasnije u razvoju sigurno slijede smetnje u učenju, poremećaj pažnje, disleksija i poremećaji u ponašanju jer su posljedice na mozak već učinjene.

I odrastanje u takvom okruženju jedan je od uvjeta koji definira toksičan stres i njegove posljedice na zdravlje djeteta – objašnjava docent prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.