Novih šest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u subotu u Hrvatskoj, gdje se vlada protiv posljedica epidemije na gospodarstvo bori novim zakonskim mjerama, učenici očekuju online nastavu, a zdravstveni sustav priprema na eventualnu treću fazu širenja koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se već idućega tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa, javlja Hina.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da Vlada priprema širok niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja koronavirusa koja znači da je dokazana njegova lokalna transmisija.

Hrvatski zdravstveni sustav je po njegovim riječima u ovom trenutku u drugoj od pet faza reakcije na širenje koronavirusa, a Beroš objašnjava kako ulazak u treću fazu znači da se treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, uoči skorašnjeg uvođenja sustava poučavanja na daljinu, da su pravila ponašanja u virtualnoj učionici ista kao u školi, te pozvala sve da to poštuju.

Divjak je zamolila učitelje, roditelje, a i učenike da sami sebe upozore da se treba pristojno ponašati u virtualnom svijetu, "kao da vas mama gleda dok ste u učionici".

U borbi protiv COVID-19 u Istarskoj županiji od nedjelje će se provoditi nove preventivne mjere kojima je predviđen prestanak rada ugostiteljskih objekta do 14. travnja, što se ne odnosi na dostavu hrane i rad pučke kuhinje.

Nakon što je u petak u Hrvatskoj izdano 98 posto više fiskaliziranih računa nego istoga datuma prošle godine, promet u maloprodaji je udvostručen i taj trend se nastavlja, ali robe je dovoljno, rekao je u subotu ministar financija Zdravko Marić.

Naglasio je da robe ima dovoljno, ali da treba osigurati njezinu normalnu distribuciju. Rješenje se, kako je rekao, razmatra i trebalo bi biti spremno početkom tjedna.

U Hrvatskoj je u subotu ujutro potvrđeno pet novoozaraženih koronavirusom i kasnije još jedna osoba koja je došla iz Rumunjske gdje je bila na natjecanju, čime se broj zaraženih popeo na 38.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je zbog gužve na granicama prema Hrvatskoj zamolio građane za strpljenje "jer je zdravlje iznad svega".

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite da su mjere intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici, javlja Hina.

Najavio je da se uvodi posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje. Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira, dodao je.

Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati.