Hrvatska reprezentacija odigrala je 1:1 u Cardiffu protiv Walesa i zadržala prvo mjesto u skupini E. Vatrene u studenom čeka utakmica protiv Slovačke u Rijeci na kojoj moraju izboriti makar bod kako bi osigurali plasman na Euro 2020. Godine.

Nikola Vlašić je doveo Hrvatsku u vodstvo u 9. minuti, a u trećoj minuti sučevog dodatka u prvom dijelu izjednačio je Gareth Bale.

Ipak ostaje bitka do kraja.

Prizivali smo konačno glatki prolaz Hrvatske na jedno veliko natjecanje, da na Slovačku dođemo kao na party, ali ne ide to s Vatrenima tako. Nakon sedam kola imamo prvo mjesto u skupini i jednu utakmicu da izborimo Euro, ali ovog časa još nemamo ništa osim neizvjesnosti. Ponovno će sve stati u 90 minuta. Zlatko Dalić instaliran je nakon pada Ante Čačića na Rujevici i sad na istom mjestu mora nadmašiti prethodnika.

To je tek prva od loših vijesti jer ostali smo bez obojice stopera, Vida i Lovren dobili su treći žuti karton, a Luka Modrić ozbiljno je ozlijeđen, šepajući je napustio teren, nakon što je „uličnim potezom“ u maniri grubijana kakvi godinama gađaju njegove noge spašavao da i ne izgubimo i bojimo se informacije dokad ga neće biti. Premda će vjerojatno mnogi u nas kazati „Bit će dobro“ – oprez. Nužan je golem oprez.

U Cardiffu nismo odigrali utakmicu kao da nam donosi Europsko prvenstvo, nije bilo ni vizije, ni kohezije, ni energije s kakvom se mora igrati na velike uloge.

Nikola Vlašić prvo je ime, u njegovoj izvedbi bilo je i žara i konkretnih poteza više nego u bilo čijoj, a nakon Slovačke zabio je i Velšanima. No, Vlašić je jedini iskočio iz prosjeka i to nije bilo dovoljno. Bod u Walesu načelno ne peče, ali tek kad se svede konačan račun znat će se što je ova utakmica značila.

Bio je to šarf meč u kojem smo zbrajali razbijene glave i noge, tome je pridonio i sudac Björn Kuipers pustivši Velšanima gol,nakon što je Davies poslao Kovačića na bolovanje.

Gareth Bale zabio je u „zlatnoj minuti“ za svaku ekipu koja gubi, u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena. Nizozemac Kuipers nasmiješio im se od uha do uha jer Daviesa je s leđa „orobio“ Matea Kovačića očitim prekršajem. No, kad evidentan višak igračke klase na terenu ne pretvoriš o tečniju igru i više golova uvijek ti prije da kakav zalutali metak ili benevolentnost suca jednom potezom prekriže sve što si napravio. Kovačić je morao zamijeniti Ivan Rakitić.

Nikola Vlašić bio je detonator i eksploziv gola Vatrenih u devetoj minuti, u kojem mu je Josip Brekalo suflirao prošetavši se po lijevom krilu. Ryann Gigg vjerojatno insinktivno poskočio: „Dečko, tako sam ja nekad…“. No, Brekalo je bljesnuo samo jednom.

Kako se nadovezao i Perišićev šut glavom kojeg je Hennessey jedva zaustavio,, Velšani su bili šokirani, njihova igra nije ima poveznicu, ali Vatreni do kraja prvog poluvremena više nisu napravili pravu šansu. Taj gol dodao je energiju ponosnim domaćinima koji su preko Jamesa u 55. minuti zaprijetili s lijevog krila.

Zlatko Dalić tražio je da se ne srlja, ali odabrao je ofenzivnu postavu, bez klasičnog zadnjeg veznog, koja bi daleko bolje štimala da je pas bio točniji. Luka Modrić nije odigrao kao u Splitu, bilo je od njega, kamoli drugih, izgubljenih lopti i netočnih pasova, to je domaćinu dalo krila. Pogotovo je u tome iznenadio majstor Josip Brekalo kojem je u drugom poluvremenu netko „hakirao koordinate“. Igralo se sporo i nepoduzetno. Čekali smo čekali da Vatreni prebace u petu brzinu i nikako.

Wales je nužno trebao pobjedu, ali nije imao moći napasti, za njih je polufinale Eura u Francuskoj bio domet koji neće tako brzo ponoviti. Danas je to ekipa na poprilično niskom limitu, pogotovo kad nema Ramseya. Giggs i Bale moći će u lipnju 2020. na egzotične destinacije.

Jutarnji.hr