Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potpisao je ugovore s predstavnicima institucija i općina u BiH, vrijedne milijun eura, namijenjene unaprjeđenju socijalnog razvoja tih većinskih hrvatskih sredina u Bosni i Hercegovini.

Na javni poziv ministarstva kojemu je na čelu Piletić odobreno je financiranje 25 projekata kojima se jačaju smještajni kapaciteti u BiH za razne socijalne kategorije, osigurava uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom, širenje mreže usluga podjele obroka u kućama, potpora dječjim vrtićima i raznim drugim uslugama koje ustanove i jedinice lokalne samouprave pružaju svojim sredinama, piše Hina.

Dobre prakse

"S obzirom da Vlada Republike Hrvatske ulaže u čitav niz aktivnosti na području BiH došao je trenutak da sve dobre prakse potpora obitelji i socijalne politike ponudimo kao model Hrvatima i svim ostalim narodima u BiH", rekao je ministar Piletić.

Pri tome je dodao kako je i ova pomoć doprinos strateškom opredjeljenju Vlade RH za potporom Bosni i Hercegovini kako bi napredovala prema euroatlantskoj zajednici. Po riječima Piletića, u sljedećoj godini će se iz njegova ministarstva izdvojiti dvostruko više novca za projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Želimo sve te prakse podijeliti s našim prijateljima iz BiH", dodao je.

Zahvala

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je tijekom dana razgovarao s čelnikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, te je obišao spomen obilježje za osmero hrvatske djece koja su poginula u eksploziji projektila isapljenog s položaja bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993.

Čović je izrazio zahvalu Vladi RH navodeći kako i ovom pomoći pokazuje koliko joj je stalo do Bosne i Hercegovine i europskog puta. "Nas to osnažuje da realiziramo projekte na ovome putu euroatlantskih integracija", rekao je.

Čović je ponovio kako očekuje da će izvješće Europske komisije o napretku BiH, koje će biti objavljeno sutra, biti pozitivno s nagovještajem otvaranja pregovora s tom zemljom.

Nije želio izravno komentirati izjavu čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika da bi Republiku Srpsku nakon osamostaljenja od BiH priznalo 15 zemalja, navodeći kako je za njega Bosna i Hercegovina domovina Hrvata.