Je li razbijen koji prozor? Je li mi voda odnijela ormar?, zabrinuto nas je zasuo pitanjima mali Marko Gledić (9), jedino dijete koje je ostalo u Lipovu Polju u Kosinjskoj dolini.

Netom prije toga čamcem s GSS-ovcima i civilnom zaštitom, koji su razvozili gorivo za agregate po Kosinjskoj dolini, odnosno sad jezeru, doslovno smo oplovili njegovu kuću sa svih strana. Dječak je s majkom tužno gledao kako stižemo s uzbrdice koja je ostala na suhom. Voda rijeke Like digla se toliko da im je poplavila cijeli prvi kat. Viri krov i dio fasade. Prozori su se otvorili i kroz njih ulazi voda gotovo do stropa, a po površini, blizu plafona, pliva laminat dignut s podova soba. Dvorišna ograda nazire se u dubini metar ispod površine. Šteta obitelji Gledić je neprocjenjiva.

“Ovo je katastrofa, boli me gledati našu kuću u jezeru. Prvi put nam je poplavila 2010. Tad je bilo 60 centimetara vode više nego danas. Cijeli kat je pod vodom. Mi smo se sklonili u staru kuću kod bake. Ovo nam je drugi veliki udarac. Nećemo moći kući barem još dva-tri mjeseca, dok se voda ne povuče i sve osuši”, kaže mama Ana (32).

Obitelj Gledić je jedna od stotinu koja se danima bori s vodom koja prijeti da im u sekundi uzme sve. Vatrogasci, vojska, GSS i stanovništvo su umorni, ali ne posustaju...

'Ovo je pravo zlo...'

Imam muža u kolicima i ne daj Bože da ovo dođe do kuća. Morat ćemo bježati na kat, umorna od straha govori Kata Baić (82) iz sela Košutarica. Upravo je to mjesto u utorak bilo prvo na liniji obrane od povijesne razine Save kraj Jasenovca.

Dijelove ceste prekrila je voda koja kroz pukotine polako curi prema kućama, no mještani koji noćima nisu spavali nisu odustali od borbe. Kata se brine i za muža koji je nakon dva moždana udara ostao u kolicima. Lokalne službe i njezini susjedi dane i noći provode na ulici. Zatvaraju pukotine i slažu vreće s pijeskom. Pumpaju vodu nazad u tok. Borba ne staje. Ljudi su u strahu, ali znaju da ne smiju paničariti. Moraju ostati smireni žele li zadržati nasip i vodu pod kakvom-takvom kontrolom. Nekoliko kuća dalje od Baićevih živi obitelj Jakovljević. Zbog nabujale Save djecu su poslali u Novsku.