Fantastično su hrvatski košarkaši otvorili turnir na Olimpijskim igrama u Riju. Izabranici Ace petrovića u velikoj drami svladali su favoriziranu Španjolsku rezultatom 72:70.

Hrvati su bolje otvorili utakmicu i poveli s 4:0, no Španjolci se brzo bude i na krilima Pau Gasola i Nikole Mirotića prave seriju od 10:0.

Najzaslužniji što Španjolci nisu rezultatski pobjegli bili su Bogdanović i Bilan koji su jedini postigli koševe za Hrvatsku u prvoj četvrtini koja je završila 21:13.

U nastavku Bogdanović ponovno vraća Hrvatsku i smanjuje prednost na -4, no Pau Gasol pokazuje zašto je jedan od najboljih europskih centara svih vremena i odvodi Furiju na velikih plus 12. Koševima Krune Simona, te tricom Marija Hezonje sa zvukom sirene Hrvatska zadržava pristojan zaostatak, te se na odmor odlazi s 38:32.

Furija je furiozno ušla u drugo poluvrijeme i pobjegla na 14 razlike, ali odlaskom Gasola na klupu Hrvati se vraćaju u igru i smanjuju na samo minus 4. Ipak, Mirotić tricom u posljednjoj sekundi odvodi Španjolce na plus 7 (54:47).

Hrvati se nisu predavali ni nakon ulaska Gasola u igru te su tricom Roka Ukića sedam minuta prije kraja došli na samo -1, a u sljedećem napadu Luka Babić iz kontre donosi vodstvo 57:56. Dugo se nakon toga igrao koš za koš, a Hrvati su posljednju minutu ušli s napadom i plus 2. Simon je nakon slobodnih bacanja odveo Hrvate na plus 4, ali Mirotić tricom vraća Španjolce na koš zaostatka 13 sekundi prije kraja (71:70). Španjolci prave prekršaj na Šariću koji pogađa samo jedno bacanje, ali se Dario iskupio u nastavku blokirajući Gasola za veliko slavlje Hrvata.

Tradicionalno najbolji u redovima Hrvatske bio je Mostarac Bojan Bogdanović s 23 poena, ali veliku je pomoć imao u još jednom Hercegovcu Darki Planiniću koji je ubacio 11 koševa i 6 skokova. Kruno Simon zabio je 10, Roko Ukić 8 koševa.

Kod Španjolaca najbolji je bio Pau Gasol s 26 koševa i 9 skokova, dok je Nikola Mirotić ubacio 19 poena.

Hrvati su tako na senzacionalan način spustili na zemlju aktualne europske prvake koje su mnogi vidjeli kao jedine koji mogu parirati američkom Dream Teamu.