Pretpandemijska 2019. za Hrvatsku je ostala rekordna turistička godina u kojoj je zabilježeno 20 milijuna gostiju, prošle godine zabilježen je značajan oporavak, dok statistički podaci u 2023. pokazuju mogućnost obaranja hrvatskog turističkog rekorda, što bi značajno doprinijelo povećanju domaćeg BDP-a, javlja Anadolija.

Nakon pandemijske 2021. i 2022. godine, koje su bile porazne za turističke rezultate u cijelom svijetu, Hrvatska je na putu turističkog oporavka, o čemu svjedoče statistički podaci iz 2022. godina u kojoj je 18,7 milijuna turista ostvarilo 106 milijuna noćenja. Riječ je o 91 posto hrvatskog uspjeha ostvarenog u turizmu rekordne 2019. godine. Vlada Republike Hrvatske optimistična je s prognozama za 2023. godine, unatoč tome što je Europu pogodila visoka stopa inflacije, porast cijena i opasnost od recesije, kao i kriza izazvana ratom u Ukrajini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je na prošloj sjednici Vlade RH kako očekuje da će ove godine Hrvatska nadmašiti magičnu brojku od 20 milijuna gostiju, čime bi bio oboren rekord iz 2019. godine. Turizam je važna grana hrvatskog gospodarstva jer čini značajan udio u ukupnom BDP-u.

Nastavlja se dvoznamenkasti porast dolazaka i noćenja turista

U travnju 2023. u komercijalnim smještajnim objektima ostvaren je 1,1 milijun dolazaka i 3,0 milijuna noćenja turista, što je za 31,0 posto više dolazaka i za 20,4 posto više noćenja turista u odnosu na travanj 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS).

U travnju 2023. turisti iz Njemačke i Slovenije ostvarili su najviše noćenja stranih turista. Turisti iz Njemačke ostvarili su 466.000 noćenja, što je 18,3 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista, dok su turisti iz Slovenije ostvarili 450.000 noćenja, što je 17,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista.

Slijede noćenja turista iz Austrije, Italije, Ujedinjene Kraljevine te Poljske. Svi su turisti iz navedenih zemalja ostvarili porast noćenja u travnju 2023. u odnosu na travanj 2022., osim turista iz Ujedinjene Kraljevine. Turisti su najviše noćili u hotelima, domaći turisti najviše su noćili u Gradu Zagrebu, a strani turisti u Dubrovniku, pokazuju podaci DZS-a.

Hrvatska jeftinija od Austrije

Porast broja turista vidljiv je i na ulicama glavnog grada Hrvatske u čijem je centru, unatoč razornom potresu koji je oštetio brojne povijesne zgrade, sve veći broj grupa turista koji obilaze atraktivne zagrebačke lokacije.

Mladi par iz Austrije stigao je danas u Zagreb nakon tjedna provedenog u Splitu, a nakon noćenja u hrvatskoj metropoli vratit će se u svoju zemlju. Austrijanac Henry kaže kako je Hrvatska lijepo mjesto za odmor, a Zagreb ugodan grad za boravak, nalik brojnim srednjoeuropskim gradovima.

''Cijene su puno niže nego kod nas u Austriji, ali ne mogu reći da je baš jeftino turistički boraviti u Hrvatskoj'', kaže Henry koji s djevojkom odmara u hladovini spomenika banu Jelačiću na istoimenom glavnom gradskom trgu.